Siremens izdvaja energetiku u posebnu tvrtku

Financijsko izvješće
Objavu najvećeg restrukturiranja u povijesti Siemensa slijedilo je financijsko izvješće koje je ugodno iznenadilo dioničare i analitičare.

Njemački industrijski div objavio je u srijedu da je kvartalna zarada prije kamata, oporezivanja i amortizacije glavnog industrijskog poslovanja porasla sedam posto na 2,4 milijarde eura. Rezultat je nadmašio prognoze analitičara koji su, prema podacima Bloomberga, očekivali 2,2 milijarde eura operativne dobiti. Rast dobiti rezultat je većih narudžbi segmenta medicinske opreme te divizije digitalne industrije koja isporučuje opremu i usluge za automatizaciju proizvodnih pogona. Upravo potonja divizija bit će jedna od okosnica novog Siemensa.

Naime, kompanija je najavila najveće preslagivanje svog poslovanja, a temelj tog plana je izdvajanje proizvodnje energetske opreme koje je desetljećima sinonim Siemensova poslovanja. Kompanija planira izdvojiti to poslovanje i uvrstiti ga na burzu kao neovisnu tvrtku što je već viđen potez prilikom izdvajanja poslovanja s medicinskom opremom Healthineers. U novom entitetu Siemens će zadržati manje od 50 posto udjela, kako prenose agencije. To će biti još jedan u nizu konsolidacijskih poteza glavnog izvršnog direktora Joea Kaesera.

Podsjetimo, Siemens je restrukturirao i poslovanje sa vjetroelektranama spojivši ga sa španjolskim konkurentom Gamesom. Kaeser je pokušao nešto slično i sa poslovanjem sa željezničkim vozilima, ali je “brak” sa francuskim Alstomom prošle zime spriječila Europska komisija. “Ovo je sljedeći korak u poslovanju koje se iz temelja mijenja”, izjavio je Kaeser novinarima u Münchenu prilikom predstavljanja plana restrukturiranja. Izdvajanje proizvodnje energetske opreme logičan je potez s obzirom da rastuća popularnost obnovljivih izvora energije smanjuje potražnju za plinskim turbinama. K tome, u tom poslovanja vlada vrlo žestoka konkurencija predvođena japanskim Mitsubishi Heavy Industries te američkim General Electricom.

Bloomberg je u ožujku pisao kako je Mitsubishi zainteresiran za spajanje poslovanja s plinskim turbinama sa Siemensom, ali i kako njemačka kompanija vodi razgovore s drugim kompanijama oko djelomične ili potpune prodaje tog segmenta. Najavljeno restrukturiranje uključuje i preslagivanje radne snage. Kompanija planira ukupno otpustiti preko 10.000 radnika kako bi uštedjela približno 2,2 milijarde eura do 2023. godine.

Iz segmenta digitalne industrije otići će 4900 ljudi, segment pametne infrastrukture napustit će 3000 zaposlenika dok će u središnjoj korporativnoj jedinici biti podijeljeno 2500 otkaza. Istovremeno će kompanija zaposliti oko 20.500 novih zaposlenika. Reorganizacija bi trebala podići maržu Siemensova industrijskog poslovanja s trenutnog raspona od 11 do 15 posto na 14 do 18 posto, predviđaju u kompaniji. U budućnosti će se “novi Siemens” baviti s dva osnovna segmenta.

Prvi je poslovanje s digitalnim industrijama koja se bavi automatizacijom proizvodnih pogona. Valja naglasiti kako je taj odjel u proteklom kvartalu bilježio slabiju potražnju te smanjenje investicija na kineskom tržištu. Iako su prihodi porasli četiri posto, operativna dobit je smanjena. Drugu polovicu poslovanja činit će već spomenuti segment pametne infrastrukture koji je u kvartalu zabilježio rast narudžbi i prihoda. Najavljeno preslagivanje poslovanja te objavljeni kvartalni rezultati lansirali su u srijedi cijenu Siemensove dionice. Dok je indeks Frankfurtske burze DAX oko podneva bio u blagom minusu od 0,05 posto, Siemens je bio vodeći dobitnik s rastom cijene od 3,5 posto na 106,92 eura.

You may also like

0 comments