SIPA nastavlja uhićenja na području RS-a

Šest pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba uhićeno je u srijedu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pod sumnjom da su sudjelovali u masovnom progonu bošnjačkog stanovništva i ratnim zločinima na području Sanskog Mosta, potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tako su po nalogu Tužiteljstva BiH u Sanskom Mostu i Laktašima uhitili Dragu Predojevića (56), Dragutina Vukšu (47), Simu Ćurguza (47), Boška Ćurguza (54), Miroslava Panića (45) i Ranka Došenovića (49). Tereti ih se za teško kršenje ženevskih konvecija o zaštiti civilnog stanovništva tijekom ratnih sukoba.

Navedeno je kako su sudjelovali u zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti tijekom ljeta 1992. godine. Tužiteljstvo BiH i SIPA nastavili su su s istragama i uhićenjima osumnjičenika za ratne zločine s područja Republike Srpske, unatoč protivljenju vlasti tog entiteta koje su prošlog tjedna čak zaprijetile prekidom suradnje s državnim pravosudnim i policijskim tijelima.

Te su najave ipak ublažene početkom tjedna, nakon što su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač postigli suglasnost da SIPA i MUP RS ipak nastave suradnju ne temelju ranije utvrđenih procesura koje će biti dorađene u cilju pune koordinacije policijskih akcija.

You may also like