Sinn Feinn najpopularnija stranka

IRA
Nova anketa pokazala je kako je Sinn Fein postao najpopularnija stranka u Irskoj, pet dana prije izbora, za koje se čini da će predstavljati veliki korak naprijed za to bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Anketa novina Irish Times i agencije Ipsos MRBI, objavljena u ponedjeljak, pokazuje da Sinn Fein, politička grupacija sklona ljevici, ima podršku 25 posto birača, ispred centrističkog Fianna Faila, koji ima 23 posto, i vladajućeg Fine Gaela, koji je na 20 posto podrške  . Fine Gael i Fianna Fail odbijaju vladati u koaliciji sa Sinn Feinom, zbog povezanosti s IRA-om i suprotstavljenih ekonomskih politika.

Članovima Sinn Feina bilo je zabranjeno govoriti u irskim medijima do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno do dovršetka tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj. Stranka u toj britanskoj provinciji dijeli vlast s unionističkim strankama te zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom. Sinn Fein je najavio da neće ulaziti u koalicije bez pristanka drugih stranaka na organizaciju referenduma o ujedinjenju dviju Irski, za koji želi da se održi unutar razdoblja od pet godina.

Usprkos anketi, nije izgledno da će Sinn Fein postati najveća stranka, jer na izbore izlazi sa samo 42 kandidata, gotovo dvostruko manje od Fine Gaela i Fianne Fail. Analitičari smatraju kako je to teško izvedivo bilo kojoj stranci. Irski proporcionalni izborni sistem daje prednost strankama koje prijave više od jednog kandidata u većim izbornim jedinicama.

You may also like

0 comments