Siniša Petrović i Željko Perić glasovali suprotno odluci Vlade RH. Mandat članova uprave ipak na godinu dana

Zagreb –  Kao što je Energypress jučer pisao jučer je održan sastanak Nadzornog odbora INA-e, na kojem su se suprotstavile dvije struje bliske Kukuriku koaliciji.  Članovi  odbora bliski Zoranu Milanoviću su, naime, glasovali suprotno odluci koju je isforsirao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na zatvorenoj sjednici od 18. ožujka.

Nadzorni odbor Ine na sjednici održanoj u utorak ponovno je imenovao Zoltána Áldotta za predsjednika Uprave, te Niku Dalića, Gábora Horvátha, Ivana Krešića, Davora Mayera i Pétera Rataticsa za članove Uprave Ine, ali samo za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2016. godine, priopćeno je iz Ine. Takva odluka suprotna je odluci Vlade od 18. ožujka koja je Krešiću, Mayeru i Daliću dala mandat od četiri godine.

Kako neslužbeno doznajemo, sjednica je bila burna, a dvoje hrvatskih članova Nadzornog odbora, Maja Rilović i Mladen Proštenik su je napustili jer su bili protiv mađarskog prijedloga o imenovanju uprave na samo godinu dana. Dakle, postavlja se pitanje jesu li dvojica drugih članova NO iz hrvatske kvote, Siniša Petrović i Željko Perić glasali protivno odluci Vlade, što bi bio nevjerojatan presedan. Krešić, Mayer i Dalić u Upravu Ine imenovani su još u mandatu Jadranke Kosor, a svih ovih godina istaknuli su se besprijekornim zalaganjem za hrvatske interese. Krešić i Mayer svjedočili su na suđenju Ivi Sanaderu o načinu na koji MOL upravlja Inom slijedom izmjena dioničarskog ugovora. Postavljanjem Uprave na samo godinu dana MOL je dao jasan signal da mu nakon smjene vlasti koja se očekuje u zimu, u Upravi trebaju novi ljudi. Pitanje je samo tko je podržao ovakvu odluku.

“Produljenje mandata članovima uprave Ine neozbiljna je odluka u izbornoj godini jer za sobom u slučaju smjene povlači milijunske iznose otpremnina. Mandat im je trebao trajati do opoziva da bi se izbjegli troškovi. Anemičnost naših članova uprave Ine dovela je do toga da ni u javnosti ni u HDZ-u nisu doživljeni kao borci za zaštitu interesa Hrvatske u Ini”, za Večernjak je komentirao Darko Horvat, HDZ-ov predsjednik odbora za energetiku i bivši pomoćnik ministra u tom resoru.

Ina je objavila da je Nadzorni odbor dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje za godinu završenu na dan 31. prosinca 2014. s izvještajem neovisnog revizora. Razmatrao je i Izvješće o stanju društva INA Grupe za poslovnu godinu 2014. te nije imao primjedbi na dostavljeno izvješće. Nadzorni odbor je također dao suglasnost na prijedlog Uprave o uporabi dobitka za pokriću gubitka akumuliranog na stavci kapitala.