Singapur postaje sjedište trgovine kriptovalutama

Regionalno središte

Singapur bi mogao postati meka za kriptovalute nakon što je ovih dana upalio zeleno svjetlo prvoj burzi kriptovaluta. Time ovaj azijski grad-država baca rukavicu Hong Kongu kao središtu za digitalno financiranje, piše Financial Times.

Australska burza Independent Reserve dobila je “načelno” odobrenje Monetarnog tijela Singapura dopuštajući joj da radi kao regulirani pružatelj usluga tokena za digitalno plaćanje nakon što se u travnju prošle godine podnijela zahtjev za licencu, piše tportal.

Tvrtka je prva takva pružatelj usluga kojoj je singapurski regulator dodijelio odobrenje za oko 170 podnositelja zahtjeva, uključujući globalne burze Binance i Gemini. Neke grupe, uključujući Binance, već su dobile izuzeće za pružanje usluga maloprodajnim i institucionalnim ulagačima u gradu dok čekaju formalnu dozvolu.

“Na ovo čekamo više od godinu dana”, objavila je jedna strana kripto burza koja posluje u gradu. “Sada se svi pitaju tko će sljedeći dobiti odobrenje.”

Globalne grupacije kriptovaluta brzo su se širile u Singapuru zahvaljujući prijateljskom gradskom regulatornom okruženju, koje je u oštroj suprotnosti s drugim tržištima koja su zauzela stroži pristup industriji.

Propisi se uvelike razlikuju među pojedinim državama, što znači da nekoliko velikih globalnih burzi traže dozvole u različitim zemljama jer nadzorna tijela počinju pomnije nadzirati njihovo poslovanje.

Ekonomija Singapura siromašna resursima uvelike se oslanja na financijske usluge, a privlačnost grada kao poslovnog središta povećala se jer se Hong Kong, konkurentno azijsko financijsko središte, prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti smatrao manje privlačnim.

Industrija digitalne imovine pojavila se kao još jedna fronta na igralištu konkurentskih gradova.

I dok je Hong Kong pod pritiskom službenog Pekinga počeo otežavati poslovanje kriptovalutama, Singapur je stranim kripto grupama olakšao osnivanje ureda i opsluživanje stanovnika i poduzeća, iako uz ograničenja, uključujući ograničenja u količini transakcija. U siječnju 2020. uveo je zakon o platnom prometu prema kojem se tvrtke mogu prijaviti za dobivanje licence. Oko 90 tvrtki za digitalnu imovinu prijavilo se i posluje pod regulatornim izuzetkom.

Eric Anziani, glavni operativni direktor Crypto.coma, platforme za razmjenu digitalnih valuta koja ima veliko prisustvo u Hong Kongu, ali brzo raste u Singapuru, rekao je da je geopolitički rizik u Hong Kongu eskalirao.

“Singapur je također povoljniji za male ulagače”, zaključuje, a donosi Tportal

You may also like

0 comments