Sinđelić priznao da je pripremao teroristički akt u Crnoj Gori

Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, kojega crnogorska policija sumnjiči da je jedan od organizatora pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori planiranog na dan izbora 16. listopada, prema pisanju dnevnika Pobjede priznao je istražiteljima u Podgorici da je okupio ljude i osigurao im vojnu i policijsku opremu kako bi zauzeli zgradu parlamenta.

Pobjeda piše, pozivajući se na svoje izvore, da je osumnjičeni Sinđelić tokom saslušanja u ponedjeljak do detalja ispričao kako su tekle pripreme za planiranje terorističkog napada, te tko ga je angažirao i s kim je u Crnoj Gori komunicirao. Taj list navodi da je Sinđelić ispričao da su ga angažirala dvojica ruskih nacionalista te da je u cijelu akciju bilo uključeno preko 500 ljudi.

Informaciju da ruski nacionalisti stoje iza pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori, prvi je objavio crnogorski glavni specijalni tužitelj za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Milivoje Katnić. On je na konferenciji za medije u nedjelju kazao da su dvojica ruskih nacionalista angažirali jednog srpskog državljanina da oformi kriminalnu grupu koja je trebala na izborni dan izazvati nerede u Crnoj Gori, zauzeti zgradu parlamenta i likvidirati premijera Mila Đukanovića.

Katnić je kazao i da su organizatori pokušaja terorističkog napada imali podršku jedne političke stranke u Crnoj Gori, koju nije imenovao. Katnić je ranije kazao da je spriječen pokolj kakav Crna Gora ne pamti od Drugog svjetskog rata.

Osumnjičeni Aleksandar Sinđelić, pripadanik četničkog ravnogorskog pokreta, prošlog tjedna našao se u crnogorskom zatvoru. Prema jednim navodima njega je u Beogradu uhitila srpska policija i predala Crnoj Gori, a prema drugim Sinđelić je sam došao u Podgoricu kako bi se predao crnogorskoj policiji. U medijima se spekulira da bi mogao dobiti i status svjedoka saradnika ili iskoristiti institut priznanja krivnje čime bi sebi osigurao kraću zatvorsku kaznu.

Crnogorska policija na dan izbora uhitila je 20 osoba, od kojih je 14 zadržano u pritvoru pod sumnjoim da su izvršili kazneno djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju. Među uhićenima je i Bratislav Dikić, nekadašnji zapovjednik srpske žandarmerije.

You may also like

0 comments