Silvano Hrelja mirovinsku reformu nazvao nakaradnom

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja upozorio je u četvrtak na, kako je rekao, Vladine pokušaje nakaradne mirovinske reforme, te puštanje “probnih balona” vezano za odlazak u mirovinu.

“Gordo zvuči izjava da će Plenkovićeva Vlada nastaviti tamo gdje je stala Oreškovićeva Vlada, dakle radni vijek ranije povećati na 67 godina za odlazak u mirovinu. odnosno na 62 godine za odlazak u prijevremenu mirovinu te taj proces, definiran u sadašnjem zakonu, do 2038. skratiti za 10 godina”, rekao je Hrelja nakon stanke koju je zatražio u Saboru. I sve to, kaže, uz obrazloženje da je potrebno financijski uravnotežiti mirovinski sustav. “On je financijski i fiskalno uravnotežen, jer ne počiva mirovinski sustav na tome koliko je doprinosa primljeno. Jedan dio ide iz poreza. A kada bi ovih 6 milijardi koje je dužan veliki koncern Agrokor ušlo u proračun, onda bi to bilo još više, još više uravnoteženo”, istaknuo je.

Vladu je prozvao da predloženim mjerama riskira veliki stampedo ponovnog odlaska u mirovinu, s obzirom da je sadašnji sustav uravnotežen i stimulira ostanak što dulje u radnom odnosu. “Naime, nakon što žena navrši 61 godinu i 9 mjeseci, što je ove godine kriterij za odlazak u starosnu mirovinu, svaki mjesec daljnjeg ostanka u radnom odnosu se bonificira s 0,15 kuna po mjesecu radnog staža i ima određeni sustav stimulacije. Priča se da će penalizacija biti veća, da neće imati veze sa godinama. To znači da ćemo od 1999. do sada uvesti 3. kriterij kažnjavanja”, naglasio je Hrelja.

Hrvatska, dodaje, ima sustav nagrađivanja, “ali bolujemo od batine”. “Mi moramo imati batinu, mi moramo nekog ubiti tko ide u mirovinu, mi ga moramo kazniti, mi ga moramo osiromašiti do kraja. To je naš stil”, poručio je. Svi oni koji u ovom trenutku imaju uvjete za odlazak u starosnu ili prijevremenu mirovinu, smatra, otići će u trenutku najave i prezentacije zakona. “Ljudi nisu voljni svoje pravo žrtvovati za dobrobit nečega za što nemaju baš neki osjećaj da dobro funkcionira”, zaključio je Hrelja.

You may also like