Sigurnost na Balkanu znači sigurnost u Europi

 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i slovenski premijer Miro Cerar izrazili su u nedjelju u Ljubljani, gdje je europski dužnosnik počeo radni posjet Sloveniji, potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana jer sigurnost Balkana je i sigurnost Europe.
Skorašnji summit između Europske unije i država zapadnog Balkana u Sofiji, zatim lipanjski sastanak na vrhu čelnika država, migracije i politika azila bile su teme razgovora europskog dužnosnika koji je u radni posjet Sloveniji stigao na poziv svog domaćina, premijera Cerara.

Summit u Sofiji treba iskoristiti da se ponovo naglasi europska perspektiva regije, kazao je Tusk u kratkoj izjavi za novinare. “Sigurnost na Balkanu znači i sigurnost u Europi”, naglasio je Tusk. Cerar se zauzeo za širenje EU-a na države u regiji kako bi one postale punopravne članice nakon što ispune potrebne uvjete.

Na temu migracija slovenski premijer kazao je da je potreban usklađeni pristup cijele Europske unije problemima migracija i politike pružanja azila. Slovenija je zabrinuta što broj migranata koji se kreću tzv. balkanskom rutom opet “osjetno” raste i na to je potrebno zajednički reagirati, rekao je Cerar.

Teme razgovora bila su i aktualna pitanja budućnosti EU-a nakon izlaska Velike Britanije iz Unije. U tom su kontekstu razgovarali o srednjoročnom financijskom okviru koji treba donijeti kao i činjenici da se taj okvir mijenja zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Jasno je da će Brexit smanjiti sredstva iz zajedničkog europskog proračuna, rekao je Cerar, ali i upozorio “No, nećemo pristati ni na kakvo drastično smanjenje sredstava”. Tusk je pohvalio premijerski mandat svog domaćina kojeg za mjesec dana očekuju parlamentarni izbori, ocijenivši da je pod njegovim vodstvom Slovenija postala priča o uspjehu.

Cerar je nacionalno svjesni Slovenac, zahtjevan i konstruktivan partner, ali i odgovorni Europljanin, a Slovenija “stabilna i pouzdana država”, rekao je Tusk. Cerar i njegov gost iz Bruxellesa popodne su prošetali ulicama Ljubljane, a zajedno će posjetiti slovensku obalu te Piran, gdje Cerar za Tuska priređuje večeru.

You may also like