Siemens zatvara sedam tisuća radnih mjesta, najviše u energetskim odjelima

Njemački inženjerski div Siemens širom svijeta ukinut će oko 6.900 radnih mjesta, čime će smanjiti ukupan broj zaposlenika za 2 posto i to uglavnom u odjelu za struju i plin, koji je pogođenim snažnim rastom obnovljivih izvora energije.
Većina rezova, odnosno 6.100 radnih mjesta, biti će provedeno prije 2020. u odjelu struje i plina, koji je nekad rastao na opskrbi velikih plinskih turbina za proizvodnju električne energije, no do danas ih je pretekla globalna potražnja za solarnim i vjetrenim kapacitetima.

“Industrija proizvodnje električne energije doživljava poremećaje neviđenog razmjera i brzine. Sa svojom inovativnom snagom i brzorastućim kapacitetima proizvodnje, obnovljivi izvori stavljaju druge oblike proizvodnje električne energije pod povećani pritisak”, kazala je članica uprave Siemensa Lisa Davis.

Odjel procesne industrije i pogoni, Siemensovo poslovanje koje proizvodi velike mehaničke pogone za ekstrakciju nafte i plina, također će biti pogođeno, pri čemu kao dio plana nisu isključena ni prisilna otpuštanja.

Osim gubitaka kompanije Siemens Gamesa, čije se poslovanje temelji na energiji vjetra a nastala je zajedničkim ulaganjem sa španjolskom kompanijom, procesne industrije i pogoni su prošlog tromjesečja bili najmanje profitabilno Siemensovo poslovanje, s profitnom maržom od svega 2,9 posto.

Oko pola radnih mjesta će biti ukinuto u Njemačkoj, što je potez koji zasigurno neće naići na odobravanje političara koji trenutno pokušavaju oformiti vladu. U ostatku Europe će biti ukinuto pak oko 1.100 radnih mjesta te 1.800 u SAD-u. Troškovi tih rezova nisu navedeni.

Njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries pozvala je Siemens da pošteno tretira zaposlenike. “Radnici su vrlo zabrinuti zbog neizvjesnosti oko njihove budućnosti. Nadam se da Siemens blisko surađuje sa sindikatima kako bi pronašao poštena rješenja za pogođene strane”, kazala je.

Za razliku od glavnog konkurenta General Electrica (GE), Siemens se uspio zaštiti od snažnog pada potražnje za velikih turbinama zahvaljujući 8 milijardi eura ‘teškoj’ narudžbi za proizvodnju električne energije u Egiptu, koja je namirila kapacitete njemačkih tvornica u protekle dvije godine.

Kako je ta narudžba sada realizirana, obje kompanije se suočavaju s prekapacitiranošću, pri čemu proizvodnja nadmašuje potražnju u omjeru tri naprema jedan, a cijene su od 2014. pale za 30 posto.

Potražnja za plinskim turbinama za elektrane pala je i očekuje se da će porasti na 110 turbina godišnje, u usporedbi s ukupnim globalnim proizvodnim kapacitetima od oko 400 turbina, kažu iz Siemensa.

“Tržište je spaljeno do temelja”, izjavila je članica uprave Siemensa Janina Kugel.

Na to upućuje i objava General Electrica u ponedjeljak da će prepoloviti iznos dividendi i prognoze o dobiti za 2018. godinu, uglavnom zbog posrnulog poslovanja s turbinama. To je tek treći put u 125-godišnjoj povijesti da GE smanjuje iznose dividendi koje će isplatiti dioničarima. Kompanija također prodaje velike dijelove svog poslovnog carstva kako bi se usredotočila na sektore energije, zrakoplovstva i zdravstvene njege.

Siemens zapošljava oko 16 tisuća ljudi u sektoru proizvodnje električne energije u matičnoj Njemačkoj, što je oko trećine globalne radne snage u tom poslovanju.

You may also like