Siemens ulaže u egipatsku energetiku

Kairo – Milijarde dolara stranih ulaganja obećane Egiptu na gospodarskoj konferenciji u Sharm el Sheikhu učvršćuju vlast predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija i ugled njegove zemlje, arapskog predvodnika u borbi protiv džihadista.
Dan pošto su četiri monarhije Perzijskog zaljeva obećale Egiptu pomoć vrijednu 12,5 milijarda dolara, njemački Siemens je u subotu potpisao s egipatskom vladom ugovor od 4 milijarde eura za gradnju termocentrale na plin i parnih turbina kapaciteta 4,4 gigavata i vjetroelektrana ukupnog kapaciteta 2 gigavata. Po riječima glasnogovornika te tvrtke, potpisani su i protokoli za druge projekte u ukupnoj vrijednosti 6 milijarda eura.U prigodi otvorenja konferencije u tom ljetovalištu na Sinaju, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, koji nakon odlaska bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija s vlasti izdašno pomažu Egipat, uzbunili su duhove obećavši 12 milijarda dolara pomoći i ulaganja. Oman je dodao 500 milijuna.

Nazvana konferencija o “budućnosti” Egipta, ovaj događaj je izrazito političke naravi i pokazuje međunarodnu potporu Sisiju kojeg organizacije za ljudska prava optužuju za krvavi progon oporbe otkako je smijenio Mursija s dužnosti glavnog vojnog zapovjednika i preuzeo predsjedništvo. Egipatski predsjednik je jedan od najvažnijih državnika u regiji koji traži uspostavu zajedničkih arapskih snaga za borbu protiv Islamske države (IS), o čemu će Arapska liga raspravljati na svom summitu koncem ožujka.

To je pitanje presudno budući da se međunarodna koalicija zasad ograničila na bombardiranje IS-a u Iraku i u Siriji dok jedino iračka vojska i njezini saveznici (šijitske milicije, kurdski borci i sunitska plemena) djeluju na kopnu u Iraku a kurdske snage u Siriji. Premda je opetovao potporu svoje zemlje Egiptu, šef američke diplomacije John Kerry došao je u Sharm el Sheikh praznih ruku. No u subotu je obećao “skoru odluku” o izdvajanju zadnjeg paketa vojne pomoći od 650 milijuna dolara.

SAD svake godine izdvaja 1,5 milijarda dolara pomoći Egiptu, od čega 1,3 milijarde vojne pomoći. No dio je bio zamrznut nakon Mursijeva svrgavanja i krvava progona njegovih pristaša. Washington je nastavak pomoći uvjetovao provedbom demokratskih reforma. No UN i brojne nevladine organizacije za ljudska prava i dalje optužuju Sisija da je uspostavio režim represivniji od režima Hosnija Mubaraka koji je svrgnut u narodnoj pobuni 2011.

U godinu i pol dana ubijeno je više od 1400 Mursijevih pristaša, više od 15.000 ih je zatvoreno a stotine su osuđene na smrt u masovnim suđenjima po kratkom postupku.

You may also like