Siemens razvio tehnologiju koja će energiju iz vjetra pretvarati u vodik

Siemens pokreće energetski projekt za pretvaranje energije vjetra u vodik koji će se potom moći koristiti kao pogonsko gorivo u automobilima ili u industriji.

Siemensovo postrojenje za elektrolizu u Mainzu temelji se na tehnologiji “membrane za razmjenu protona” (PEM) koja omogućuje proizvodnju vodika pomoću električne energije. Za razliku od električne energije, vodik se može lako skladištiti i koristiti u razdobljima kad postoji najveća potreba za energijom. Postrojenje može procesuirati do 6 MW struje i najveće je te vrste u svijetu, a može opskrbiti 2.000 automobila pokretanih gorivim ćelijama. PEM tehnologiju, koja je unutar milisekunda u stanju odgovoriti na fluktuacije u proizvodnji energije, uspješno je testirao i Siemensov partner RWE.

Skladištenje energije važno je za njemački elektorenergetski sustav koji je sve ranjiviji na “rupe” u proizvodnji, zbog zatvaranja nuklearnih reaktora i sve većeg udjela zelene energije – sunčeve i vjetroenergije – koja ne može osigurati stabilnost mreže. roizvedeni vodik moći će se koristiti u industriji, za pogon automobila, te za opskrbu kućanstava putem mreže plinovoda.

You may also like