Siemens prekinuo sve financijske veze sa Osramom

Njemački inženjerski div Siemens prodao je preostali 17-postotni udio u Osram Lichtu za 1,2 milijarde eura institucionalnim ulagačima i time prekinuo sve poslovne veze s njemačkim proizvođačem rasvjetnih tijela.
U konačnoj ponudi pojedinačna cijena dionice utvrđena je na 65,05 eura, što je za tri posto manje u usporedbi s njihovom cijenom na zatvaranju trgovanja u srijedu, kazala su dva upućena izvora.

Osram, čije je dionice Siemens u srpnju 2013. godinu izlistao na burzi, sukobio se s najvećim dioničarom i bivšom matičnom tvrtkom oko nove strategije o širenju na tržištu LED rasvjete.

U priopćenju od srijede iz Siemensa su izvijestili da će neto prihode od prodaje preostalog udjela iskoristiti za opće korporativne namjene. Ujedno su dodali da će zadržati manji dio Osramovih dionica za potrebe servisiranja Siemensova izdanja obveznica plus opcije, koje dospijevaju na naplatu 2019. godine.

U Osramu su Siemensu zahvalili na ulozi temeljnog dioničara u višegodišnjem razdoblju nakon izlistavanja dionica. Kompanija je proteklih godina u više navrata bila predmet špekulacija o preuzimanju a među zainteresiranim kupcima spominjali su se i kineski ulagači.

Osram je tržišni lider u automobilskoj rasvjeti i razvija nove proizvode, uključujući ‘pametne’ LED farove i specijalne laserske diode potrebne za senzore u autonomnim automobilima.

Lani je po pisanju jednog tjednika Siemensov udjel u Osramu pokušala kupiti njemačka grupa za proizvodnju automobilskih dijelova Continental, ali je njezina ponuda odbijena.

Osram je u srpnju pristao prodati najveći dio poslovanja, preimenovan u međuvremenu u LEDvance s dvije milijarde eura prihoda i 8.800 zaposlenika, IDG Capital Partnersu, kineskom proizvođaču rasvjetnih tijela MLS-u i financijskom ulagaču Yiwu State-Owned Assets Operation Centreu.

Citi i Deutsche Bank vodili su prodaju tog udjela, izvijestili su izvori iz financijskih krugova.

You may also like