Siemens: Odgovor na njemačke izbore je globalizam

Pojačana globalna orijentacija bogatih demokratskih društava najbolji je odgovor na ishod njemačkih izbora i ulazak u parlament desno-populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), poručio je čelnik njemačkog Siemensa u intervjuu Reutersu.

Izvršni direktor njemačkog giganta Siemensa Joe Kaeser upozorio je da će milijuni izgubiti posao zbog sve većeg korištenja interneta u poslovanju kompanija, unatoč istodobnom ostvaranju novih radnih mjesta.

Takav trend, kako je istaknuo, uz rastuće protivljenje imigrantima onih koji gube u procesu usmjeravanja industrije na nove tehnologije, upozorenje je koje traži konkretne mjere.

“Moramo pokazati liderstvo tako što ćemo građanima pokazati što se točno mijenja i zašto je toliko važno pomoći potrebitima iz drugih zemalja”, poručio je.

To se u prvom redu odnosi na izbjeglice, pojašnjava Kaeser, dodajući kako bi posebno Njemačka s obzirom na svoju povijest trebala pokazati razumijevanje i senzibilitet za takva pitanja.

Važno je objasniti da su “naše bogatstvo i naša izvoznička snaga između ostalog rezultat činjenice da su nas druge zemlje bile spremne prihvatiti”, napominje čelnik Siemensa. “To je vrlo važno. Jučer sam ustvari odlučio biti još otvoreniji i objasniti ljudima zašto su otvorenost i globalno razumijevanje i tolerancija dobri za svijet”, kazao je Siemensov čelnik, aludirajući na nedjeljne izbore.

Nije želio davati posebne preporuke, sugerirajući tek veću otvorenost i komunikaciju te bolja objašnjenja.

Izdvojio je također primjer “interneta stvari”, koji industrijskoj opremi omogućuje efikasniji rad zahvaljujući korištenju računalne analitike ali ugrožava starije radnike bez potrebnih vještina.

Mladim radnicima bit će dobro, treba se fokusirati na milijune onih koji se moraju dodatno obučavati i pripremati za novu eru poslova, upozorio je Kaeser. Po njegovu mišljenju za Njemačku su ovi izbori bili pravi znak u pravom trenutku.

Kako bismo promijenili smjer, poručuje Kaeser, moramo bolje objasnimo bolje našim građanima koliko je važno biti slobodna zemlja koja je otvorena prema svijetu i koja također shvaća da postoji dužnost na koju nas obvezuje naše bogatstvo a također i naša prošlost. “Ustvari sam vrlo optimističan da to možemo preokrenuti prije no što bude prekasno”, zaključio je u razgovoru za Reuters.

You may also like

0 comments