Siemens ne želi spašavati njemačku tvornicu Kuka

Siemens ne želi biti vitez na bijelom konju i spašavati njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuku, kojeg želi preuzeti kineski proizvođač kućanskih aparata Midea, poručio je čelnik njemačke inženjerske grupe Joe Kaeser.

“Da smo bili zainteresirani, već bismo nešto bili poduzeli”, kazao je Kaeser u nedjeljnom intervjuu za njemačku televiziju ntv. Mideina ponuda za Kuku raspirila je raspravu o kineskim preuzimanjima u Europi, u sklopu koje je njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel zatražio stroža ograničenja za takve poteze. Berlin je ujedno počeo razmišljati o važnosti Kukine tehnologije za digitalizaciju njemačkog gospodarstva, inače jedan od prioriteta njemačke ekonomske politike.

U intervjuu za njemačku televiziju na marginama trgovinskog posjeta njemačke kancelarske Angele Merkel Pekingu, izvršni direktor Siemensa izjavio je kako je uvjeren da ni njemačkog ministra gospodarstva ne brine previše situacija s Kukom. “Mislim da gospodin Gabriel nije zabrinut. Kao ministar gospodarstva, vodi računa o interesima svoje zemlje… i u tom je pogledu sasvim prirodno što razmatra alternative”, tumači Kaeser.

Ovog je mjeseca Gabriel, inače ujedno i vicekancelar, izjavio da se pokušava utvrditi alternativna ponuda za njemačkog proizvođača industrijskih robota. Njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ) izvijestio je da je Gabriel razgovarao s njemačkim proizvođačima automobila i sa Siemensom o podnošenju eventualne protuponude, iako izvori bliski vladi i Siemensu napominju i da je odjek bio prilično mlak.

Predsjedatelj odbora njemačkog parlamenta za vanjsku politiku Norbert Roettgen naglašava pak da treba poduzeti pravne i ekonomske mjere kako bi se spriječio gubitak ključnih tehnologija i know-howa. “Njemačka i Europa suočavaju se s pitanjem postoje li… određena poslovna područja koja bi iz strateških razloga trebala biti zaštićena, kako bi se zajamčila sigurnost pojedinih država i Europe u cjelini”, izjavio je Roettgen u ponedjeljak za list Ruhr Nachrichten.

“Proizvođač robota Kuka mogao bi biti dio jednog takvog područja”, dodao je. Zamjenik izvršnog direktora kineske kompanije koja je podastrla ponudu za Kuku Andy Gu izjavio je u nedjelju za njemački poslovni list Handelsblatt da su se pri podnošenju ponude rukovodili isključivo poslovnim interesima i da žele pomoći njemačkoj kompaniji da uđe na veliko kinesko tržište. Iza ponude ne stoje politički motivi, naglasio je. “Mi smo privatno poduzeće, nije nam važno što traži kineska vlada”, citirao je Handelsblatt njegove riječi. Gu poručuje da bi Kuka sačuvala neovisnost i procjenjuje da bi kineske vlasti odobrile transakciju, navodi Handelsblatt.

You may also like