Siemens izvjestio o skromnom rastu prihoda

Proizvodni sektor u problemu
 Njemački industrijski konglomerat Siemens izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečju i smanjenim narudžbama zbog slabašnog okruženja u proizvodnom sektoru.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca njemačka je kompanija povećala prihode jedan posto, na 20,3 milijarde eura. Neto dobit bila je gotovo na razini istog razdoblja godine ranije i iznosila je oko 1,1 milijardu eura. Narudžbe su pale dva posto, na 24,8 milijardi eura. U Siemensu istodobno napominju da imaju nerealizirane poslove u vrijednosti 149 milijarde eura, što je, kako kažu, novi maksimum.

Na rezultate je u posljednja tri mjeseca 2019. utjecao i gubitak proizvođača vjetroturbina Siemens Gamesa, povezan s kašnjenjem nekoliko projekata. Početak nove fiskalne godine bio je “prilično prigušen”, kazao je izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser dioničarima uoči početka skupštine u Muenchenu. Skup će vjerojatno biti njegov posljednji na poziciji čelnika kompanije budući da mu ugovor istječe krajem godine. Nagađa se da će ga vjerojatno naslijediti zamjenik Roland Busch.

Očekuje se da će Kaeser na današnjom skupštini dioničara odgovoriti na kritike zelenih aktivista i nekih dioničara zbog narudžbe željezničke opreme za kontroverzni rudarski projekt u Australiji, vrijedne 18 milijuna eura.

Aktivisti su najavili prosvjed pred Siemensovom zgradom. “Doći će nas nekoliko stotina, možda čak i nekoliko tisuća”, kazala je u utorak Lara Eckstein iz protestne skupine Campact. Prosvjednici traže da Siemens raskine ugovor s indijskim konglomeratom Adani, koji gradi jedan od najvećih svjetskih rudnika na otvorenom u australijskoj državi Queensland. Kaeser je u siječnju potvrdio sudjelovanje u projektu, nakon višekratnih analiza potaknutih velikim prosvjedima aktivista u Njemačkoj i Australiji.

Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u siječnju zahvaljujući pojačanom priljevu novih narudžbi, najsnažnijem u sedam mjeseci, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u siječnju za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 51,3 boda, dosegnuvši najvišu razinu od prošlogodišnjeg kolovoza, izvijestio je Markit, povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad. izračunali su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

You may also like

0 comments