Shinzo Abe u Moskvi zbog mirovnog sporazuma

Japanski premijer Shinzo Abe pružio je u ponedjeljak ruku ruskom predsjedniku spominjući mogućnost posjeta Vladimira Putina Japanu i ponavljajući svoj poziv na zaključivanje mirovnog sporazuma.

Rusija i Japan, uključene u teritorijalne razmirice oko četiri otoka na jugu Kurila koje je krajem Drugog svjetskog rata prisvojio Sovjetski Savez, a na koje Japan polaže pravo, još nisu potpisali sporazum kojim se službeno prekida sukob. “Predsjednik Putin i ja slažemo se oko činjenice da je nenormalno da naše dvije zemlje još nemaju mirovni sporazum 70 godina nakon” završetka rata, izjavio je Abe na prvoj novinskoj konferenciji u 2016.

Pregovori o ta četiri vulkanska otoka koje Japan naziva Sjeverni teritoriji, na mrtvoj su točci od ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku 2014., koje su osudili Tokio i Zapad. Krajem rujna, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov isključio je na susretu s japanskim kolegom Fumiom Kishidom svaku mogućnost kompromisa s Japanom, pozivajući Tokio da prizna “povijesnu realnost”. “Nastavit ću dijalog s predsjednikom Putinom kad se pruži prilika. Razmislit ćemo o najpogodnijem trenutku za njegov posjet Japanu”, dodao je on.

Abe će u svibnju biti domaćin summita velikih industrijskih zemalja koji će se ograničiti na G7, umjesto summita G8 koji bi uključivao Rusiju. Abe ni na koji način nije dao naslutiti u ponedjeljak da bi se i Putin mogao pridružiti skupu.

You may also like

0 comments