Shell ponovno ulazi u BIH?

Jedna od najvećih svjeskih kompanija Shell iskazala je interes za poslovnu saradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanja i eksploatacija nafte na području Federacije, piše Dnevni avaz.
Sastanak predstavnika Shella i Vlade FBiH zakazan je za 23. listopada u Sarajevu. Oni su iskazali volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje. Ovu informaciju potvrdio je federalni ministar Nermin Džindić.

“Točno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo što će od svega biti. Interes da se vrate u BiH postoji”, rekao je Džindić.

Ova kompanija je 2011. imala potpisan Memorandum o razumijevanju koji je produljen i 2013. i 2014., a iz pregovora s Vladom FBiH iznenada su se povukli 2015. godine. Džindić je potvrdio da će početkom sljedećeg tjedna biti održan sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konzultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte. Ministar navodi da je posao međunarodnog konzultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju kompaniju kako bi bio potpisan najpovoljniji ugovor za Federaciju.

0 comments