Shell odustao od istraživanja nafte i plina u BIH, istraživat će u Crnom moru

Multinacionalna tvrtka Shell odustala je od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području Bosne i Hercegovine i o tome je službeno izvijestila vlasti te zemlje, objavilo je u utorak sarajevsko “Oslobođenje”.

List je donio presliku pisma upućenog na adresu vlade Federacije BiH, u kojemu je navedeno kako Shell odustaje od memoranduma o suradnji, potpisanog u studenom 2011. godine. Iz pisma proistječe kako su u Shellu od istraživanja odustali zbog aktualnih kretanja na tržištu nafte, čija cijena neprekidno pada. “Nakon internog pregleda portfelja u svjetlu trenutnog kruženja na tržištu nafte i plina, Shell neće iskoristiti ovu priliku u sadašnjoj fazi i stoga neće tražiti (novo) produženje memoranduma”, stoji u pismu.

Memorandumom, koji je bio produžen 2013. godine, bilo je predviđeno da Shell Exploration Company provede geološka istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na teritoriju Federacije BiH. Trebalo je biti istraženo područje Dinarida, i to od Bihaća do Neuma, uz najavu iz Shella kako će za to biti osiguran iznos do najmanje 700 milijuna dolara. Nakon prvih koraka iz vlade FBiH optimistično su najavljivali brzu provedbu istraživanja tek čak početak eksploatacije nafte u ovoj godini u slučaju pronalaska odgovarajućih zaliha.

Bugarska je najvećoj europskoj naftnoj tvrtki Shell dodijelila koncesije za istraživanje nafte i plina na offshore-polju Silistra za blokove 1-14 koji se nalaze u Crnom moru. Shell će investirati 18,6 mil. eura bez poreza u 2D i 3D seizmička istraživanja te još 4,9 mil. eura bez poreza u obliku bonusa za državu nakon potpisivanja sporazuma. Očekuje se da bi sporazum mogao biti potpisan u roku mjesec dana, javlja bugarski dnevnik ‘Novinite’.

You may also like