Šezdeset i osam zemalja bit će u koaliciji za borbu protiv Islamske države

Šezdeset i osam zemalja koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji okuplja se u srijedu u Washingtonu kako bi raspravili o strategiji borbe protiv te džihadističke skupine koju je američki predsjednik obećao pobijediti.

State Department rekao je da će ministri vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države razmotriti dosadašnje akcije i strategiju kako nadalje ubrzati poraz IS-a. Sastanak na kojem će se detaljno razgovarati o vojnim naporima koalicije kao i o njezinim akcijama kada se radi o stranim borcima, financiranju borbe protiv terorizma i stabilizaciji oslobođenih područja ugostit će američki državni tajnik Rex Tillerson.

Predstavnici 27 zemalja članica NATO-a sudjelovat će na sastanku a Tillerson se nada susresti se s većinom njih, kaže State Department, najavljujući i sastanak američkog državnog tajnika s glavnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza.

Na ministarskom sastanku koalicije sudjelovat će i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Ministri će posebnu pozornost posvetiti načinima zaustavljanja novačenje stranih boraca Islamske države preko interneta, te prekidu dotoka novca terorističkim mrežama. Predstavnici 68 zemalja koalicije redovito se sastaju kako bi koordinirali zajedničke akcije, kaže State Department.

Oni su se zadnji puta susreli u srpnju 2016. Američki predsjednik Donald Trump ranije je zatražio od Pentagona da mu dostavi kompletni plan uništenja Islamske države. Pentagon danas procjenjuje da je IS izgubio 65 posto teritorija koji je držao 2014.

Belgija se prisjeća svih terorističkih napada

Belgija u srijedu obilježava prvu obljetnicu najgorih atentata u svojoj povijesti kada su u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici poginule 32 osobe a više od 320 je ozlijeđeno. Komemoracije su počele minutom šutnje u 7,58 sati u zračnoj luci Bruxelles-Zaventem, u nazočnosti kralja Philippea i kraljice Mathilde, žrtava i njihovih bližnjih, te članova hitnih službi koje su pomagale unesrećenima.

Upravo u tom trenutku prije godinu dana, Ibrahim el Bakraoui i Najim Laacharaoui, džihadisti povezani s Islamskom državom, aktivirali su eksploziv na terminalu aerodroma i ubili 16 ljudi. Predstavnici belgijskih vlasti odlaze nakon zračne luke na postaju podzemne željeznice Maelbeek, u srcu europske četvrti, kako bi odali počast žrtvama na mjestu gdje je Khalid El Bakraoui aktivirao eksplozivni pojas u 9,11 sati i ubio također 16 ljudi.

Vozači autobusa, metroa i tramvaja obilježit će trenutak eksplozije u Maelbeeku a čitava prometna mreža zaustavit će se na nekoliko trenutaka. Kraljevski par također će svečano otkriti veliku skulpturu nadomak sjedišta Europske komisije, a najpoznatiji stanovnik Bruxellesa, Maneken Pis, odjenut će danas uniformu vatrogasca. Ali osim predstavnika vlasti, svi su stanovnici pozvani da odaju počast žrtvama i spasilačkim službama.

Djeca iz škola u Molenbeeku, bruxelleskoj općini koja je bila teroristička baza, susrest će se sa žrtvama početkom poslijepodneva. Potom će se tri povorke građana uputiti prema Trgu burze koji su Belgijanci spontano prije godinu dana pretvorili u mjesto okupljanja. Program komemoracija završit će molitvom u bruxelleskoj katedrali i međuvjerskim koncertom u jednom crkvu u Molenbeeku.

Teroristička prijetnja u Belgiji, godinu dana nakon atentata, i dalje se ocjenjuje mogućom i vjerojatnom. Ne prođe ni jedan tjedan bez operacija policije, a vojska i dalje patrolira gradom i osigurava osjetljiva mjesta. “Apsolutno nisam u mogućnosti reći vam koja će situacija biti za jedan, tri ili šest mjeseci”, kazao je u nedjelju belgijski premijer Charles Michel.

You may also like