Home Ekonomija Sever traži više novca za djelatnike na rashodovnoj strani proračuna

Sever traži više novca za djelatnike na rashodovnoj strani proračuna

by Agencije

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak raspravlja o smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. i projekcijama za 2018. i 2019., a uoči sjednice predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je da su smjernice napravljene bez poslodavaca i sindikata i da su zatečeni iznesenim brojkama, te ustvrdio kako se iz smjernica vidi da Vlada u idućoj godini ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama iz 2016.

Na sjednici, koja se održava u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, treba se raspravljati i o imenovanju predsjednika i dvojice dopredsjednika GSV-a, o prijedlogu odluke o imenovanju predstavnika GSV-a u Upravno vijeće HZMO-a i Upravno vijeće Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, te o prijedlogu odluke kojom se utvrđuje lista miritelja GSV-a za kolektivne radne sporove.

Predsjednik NHS-a Sever izjavio je novinarima da danas GSV-om vijećem počinje predsjedavati Vladina strana. Što se tiče smjernica izrada proračuna to je sve napravljeno bez poslodavaca i sindikata i doslovno smo zatečeni iznesenim brojkama. Iz smjernica je jasno da Vlada u idućoj godini ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama iz 2016. niti planira isplatu povećanja osnovica od šest posto, ocijenio je Sever.

Također tvrdi kako se vidi da nisu planirali povećanja plaća ne samo za 2017. nego ni u 2018. i 2019., već, kako kaže, “samo tekuće povećanje koje se događa zbog nekih drugih razloga”. Sever smatra da Vlada pregovara sa sindikatima oko duga zaposlenima u državnim i javnim službama, a s druge šalje jasnu poruku državnim proračunom za 2017. i smjernicama za 2018. i 2019. kako ne računa da će se nagoditi ili povećati plaće.

To je u suprotnosti s onim što se najavljivalo i ako se ne bude mijenjalo, ova se Vlada ni po čemu neće razlikovati od bivših, ustvrdio je Sever. Dodaje kako je upravo ova Vlada najavljivala da će mijenjati pristup i razgovarati sa sindikatima i poslodavcima, a, kako kaže, sudeći po prvim znacima – izmjena poreznih zakona, prijedloga proračuna i smjernica – onda to nije dijalog kakav mo očekivali i tražili. Upitan o minimalnoj plaći Sever je rekao kako to nije na dnevnom redu današnje sjednice GSV-a.

Related Posts