Sestra zatočene muslimanke apelira za život Tomislava Slaopeka

Sestra žene koja se nalazi u zatvoru u Egiptu zbog navodne veze s Muslimanskih bratstvom apelirala je u petak na Islamsku državu da ne ubije hrvatskog taoca Tomislava Salopeka.

IS je ucijenio da će u predstojećim satima izvršiti egzekuciju ako egipatska vlada ne pusti iz zatvora zatočene “muslimanske žene”, što se odnosi na islamistice u Egiptu zatvorene u vladinoj akciji protiv pristaša Muslimanskog bratstva. Doa al-Tavel, sestra zatvorene fotografkinje i aktivistice Esre al-Tavel rekla je u petak da je njezina sestra nedužna, ali da pitanje njezinog oslobađanja ne smije biti “na štetu druge nedužne osobe”.

Ekstremisti Islamske države objavili su u srijedu popodne video u kojem prijete da će ubiti hrvatskog taoca u roku od 48 sati ako vlasti ne odgovore na njihove zahtjeve. Esra al-Tavel nestala je u lipnju i tjednima se nije znalo što je s njom, a potom je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je uhićena pod optužbom da pripada Muslimanskom bratstvu koje je proglašeno terorističkom organizacijom te za širenje lažnih informacija kako bi se ocrnila država. Sada očekuje suđenje.

Egipatske vlasti u međuvremenu, po izjavama dužnosnika sigurnosnih službi, traže Salopeka širom zemlje, posebno u provincijama Matruh na zapadu na granici s Libijom, Beheria u delti Nila, Vadi Gedid na jugozapadu, također na granici s Libijom, te u Gizi u blizini Kaira.

Egipatski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je vozač Tomislava Salopeka, kojeg su otmičari poštedjeli, kazao da su napadači koji su oteli Salopeka imali beduinski naglasak što ukazuje da je moguće da potječu iz više izoliranih mjesta u Egiptu, uključivo Sinajski poluotok i zapadnu pustinju.

You may also like

0 comments