Home Geopolitika Šestoro djelatnika afganistanskog Crvenog Križa ubijeno, sumnja se na IS

Šestoro djelatnika afganistanskog Crvenog Križa ubijeno, sumnja se na IS

by Marijan Opacak

Najmanje šestero afganistanskih djelatnika Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) ubijeno je u srijedu iz vatrenog oružja dok su prevozili hranu, lijekove i drugu opremu na sjever Afganistana teško pogođen snježnim olujama, a za njihovo ubojstvo sumnjiče se pripadnici Islamske države (IS).

Za još dvoje djelatnika traga se nakon napada koji se dogodio u pokrajini Jowzjan, rekao je glasnogovornik ICRC-a Thomas Glass, dodajući da se ne može sa sigurnošću reći tko stoji iza napada.

Humanitarni djelatnici su se nalazili u konvoju koji je išao prema području pogođenom snježnim lavinama kad su ih napali osumnjičeni pripadnici IS-a, rekao je guverner pokrajine Jowzjan Lotfullah Azizi. “Daesh je vrlo aktivan u tom području”, rekao je Azizi govoreći o Islamskoj državi, čija je nazočnost u Afganistanu ograničena, ali je ta radikalna islamistička organizacija ipak izvela niz smrtonosnih napadu u zemlji.

Šef policije Jowzjana rekao je da traje operacija potrage za još dvoje djelatnika ICRC-a koji su se nalazili u konvoju.

Glasnogovornik Talibana Zabiullah Mujahid rekao je da njegova skupina nije odgovorna za napad, te dodao da će Talibani učiniti sve da se počinitelji pronađu.

(Agencije)

Related Posts