Šesnaestogodišnjaci neće moći glasovati na referendumu o Berxitu

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je u utorak zakonski prijedlog o sniženju dobne granica za mlade ljude kako bi mogli na biralištima dati svoj glas za ostanak ili izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Zastupnici su s 303 glasa prema 253 odbacili zakonski prijedlog gornjeg doma da se dobna granica spusti za dvije godine pa 16-godišnjaci neće moći glasati na referendumu zvanom Brexit (Izlazak Britanije) što ga je premijer David Cameron obećao održati do kraja 2017. Sada je malo vjerojatno da će Dom lordova ‘forsirati’ svoj prijedlog jer uobičajeno gornji dom ne osporava odluke donjeg. Oni zastupnici koji zagovaraju spuštanje dobne granice, svoj prijedlog obrazlažu tvrdnjama da će mladi ljudi najviše osjećati posljedice ostanka ili izlaska Velike Britanije iz bloka EU-a jer će to utjecati na slobodu njihova kretanja i zapošljavanja unutar bloka.

Da se snizila dobna granica rezultati referenduma bili bi demokratičniji, kaže Stephen Gethins, glasnogovornik oporbene Škotske nacionalne stranke za europska pitanja.  Mnogi analitičari tvrde da su mlađi birači više proeuropski orijentirani i da bi sniženje dobne granice pomoglo kampanji da Britanija ostane u bloku. Premijer Cameron je protiv sniženja dobne granice. Cameron želi ostanak Britanije u Uniji uz uvjet da se ona reformira, no u to će morati uvjeriti velik euroskeptični lobi u vlastitoj stranci konzervativaca.

You may also like