Sergej Lavrov posebno zahvalan Tomislavu Nikoliću

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posjetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je vicepremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Lavrov je, po izlasku iz aviona, rekao novinarima da boravi u uzvratnoj posjeti Beogradu i da se nada kako će postići sporazum u vezi sa podrškom predsjedavanja Srbije OSCE-om, donosi Al Jazeera Balkans.

“Jedan od naših glavnih zadataka je promovisanje dokumenata koji potvrđuju našu posvećenost miru, saradnji i prosperitetu na čitavom evropskom kontinentu. Ubijeđen sam da će u ovoj situaciji, koja nije jednostavna, predsjedavanje Srbije i Ivice Dačića OSCE-om, doprinijeti donošenju izbalansiranih i dobro procijenjenih odluka”, izjavio je Lavrov.

Naglasio je da se Rusija trudi da ispoštuje sporazume koje su potpisali predstavnici dviju država i da su pozitivno ocijenili učešće predsjednika Srbije i predstavnika Vojske Srbije na vojnoj paradi u Moskvi, povodom proslave 70. godišnjice pobjede nad fašizmom. Ivica Dačić je podsjetio na dogovor sa Lavrovom da se dva puta godišnje viđaju – jednom u Moskvi, a drugi put u Beogradu – i dodao da će tokom boravka ruskog kolege u Beogradu razgovorati o svim bilateralnim temama koje su vezane za OSCE, UN i o svemu onome s čim se zajedno suočavaju dvije zemlje. “Sve će biti u znaku međusobnog prijateljstva dva naroda i dve države”, rekao je Dačić. Lavrov će tokom boravka u Beogradu, osim sa Dačićem, imati odvojene susrete sa premijerom i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.