Sepp Blater podnio ostavku, Jordanski princ najavio novu kandidaturu

Svega četiri dana nakon što je osvojio novi mandat na čelu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Sepp Blatter je podnio ostavku. Blatter je u petak osvojio peti mandat predsjednika krovne kuće svjetskog nogometa koju je vodio od 1998. godine. Pobijedio je na izborima nakon što je njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja. Njegov izbor zasjenio je skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

“Dobro sam razmislio o svemu. Mislim da je ovaj potez najbolje što sam mogao učiniti u ovom trenutku. Cijeli život sam radio za dobrobit nogometa i mislim da je moja odluka ispravna,” poručio je Švicarac. FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori. “FIFA-i su potrebne promjene i moj nasljednik će biti poznat nakon kongresu koji se mora održati što prije,” poručio je Blatter.

Nakon što je Švicarac Sepp Blatter podnio ostavku na dužnost predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) pojavila su se nagađanja kako je to učinio jer mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa. Međutim, oglasilo se Švicarsko državno odvjetništvo (OAG) demantiravši takve navode. “Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i,” poručili su iz OAG-a. Švicarska policija je prošle srijede na zahtjev američkih vlasti privela niz visokih dužnosnika Fife u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

Jordanski princ Al bin al-Hussein najavio je novu kandidaturu za predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) nakon što je dosadašnji predsjednik Sepp Blatter neočekivano podnio ostavku. Jordanski princ je na prošlotjednim izborima za predsjednika FIFA-e bio jedini Blatterov protukandidat, no odustao je od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja. Blatter u prvom krugu nije uspio skupiti potrebnih 140 od ukupno 209 glasova, ali je dobio 133 glasa, a Ali 73, uz tri nevažeća listića. Blatter je tako dobio peti mandat na čelu FIFA-e, na čijem je čelu od 1998. godine. “Princ Ali je spreman za nove izbore,” poručio je dopredsjednik Jordanskog nogometnog saveza Sala Sabra.

Svi predsjednici Međunarodne nogometne federacije (FIFA):

Robert Guerin (Fra) 1904-06

Daniel Burley Woolfall (Eng) 1906-18

Jules Rimet (Fra) 1921-54

Rodolphe William Seeldrayers (Bel) 1954-55

Arthur Drewry (Eng) 1955-61

Stanley Rous (Eng) 1961-74

Joao Havelange (Bra) 1974-98

Joseph Blatter (Švi) 1998-2015

You may also like