Seli li Vlada RH u poznatu Kockicu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović definitivno će preseliti ured s Pantovčaka i tako ispuniti jedno od svojih zvučnijih obećanja iz predizborne kampanje, a proces će započeti čim se službeno formira nova vlada. Mediji posljednjih dana špekuliraju o budućoj predsjedničkoj lokaciji i između ostalog spominju zgradu Instituta za povijest na Gornjem gradu, kao i objekte na Trgu burze ili u Jurišićevoj ulici, no Nacional ekskluzivno doznaje da nijedna od tih opcija nije točna: Ured predsjednice uskoro će, naime, preseliti u Banske dvore.

Kolinda Grabar Kitarović oko toga je s Tomislavom Karamarkom postigla neformalni dogovor još sredinom ljeta prošle godine, kada je bilo gotovo izvjesno da će ovaj odnijeti sigurnu pobjedu na izborima i postati novi premijer. Nacional je prošlog kolovoza objavio njihov plan o novom rasporedu državnih institucija po kojem bi Markov trg ponovno postao simboličko središte političke moći, dok će Vladini uredi – u kojima danas radi nekoliko stotina činovnika – preseliti na logistički puno povoljniju lokaciju: zgradu ‘Kockice’ uz Savu, nekadašnje sjedište Saveza komunista.

Izvori Nacionala ovih dana ponovno su potvrdili da će se dogovor ispoštovati, dakako nakon što nova vlada i zajedničko povjerenstvo odrade formalni dio posla. Pretpostavlja se da budući premijer Tihomir Orešković neće imati primjedbi na selidbu jer će ona ionako biti predstavljena kao najracionalnije rješenje, prenosi Nacional.

‘Time ćemo vratiti stvari na njihovo logično mjesto. Uostalom, da Banski dvori nisu bili raketirani početkom devedesetih, predsjednik Franjo Tuđman iz njih nikada ne bi odselio’, kazao je izvor blizak Uredu predsjednice. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, pak, selidbu vlade u Kockicu smatra iznimno bitnim simboličnim činom: premda se u toj zgradi već desetljećima nalaze različite vladine institucije i ministarstva, ulazak cijelog kabineta tumači se kao osvajanje nekadašnje ‘crvene utvrde’ i zabijanje kolca u srce bivše Partije.

You may also like

0 comments