Šeks: Bilo je za očekivati da će Orešković stati iza Karamarka

Kako će završiti sukob HDZ-a i Mosta? Hoće li Tomislav Karamarko ostati prvi potpredsjednik Vlade? Slijede li prijevremeni izbori? Na tu temu u Poligrafu Prvog programa Hrvatskoga radija govorila su dva doajena hrvatske političke scene – Vladimir Šeks i Davorko Vidović. Ovakve situacije u politici u 50 godina još nisam vidio, poručio je Vladimir Šeks. Davorko Vidović kazao je kako je slična situacija bila s Draženom Budišom u Račanovoj vladi, ali je ona završila bez izbora.

“Petrov je jučer HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji najavio rat. HDZ i Domoljubna koalicija sada moraju pokrenuti protuudar”, smatra Šeks. Moraju djelovati kako bi neki Mostovci ‘promijenili mišljenje’ i otkazali poslušnost Petrovu. “Izglasavanje nepovjerenja Karamarku prema domino-efektu dovelo bi do prijevremenih izbora, a to treba spriječiti svim politčkim sredstvima”, kazao je Šeks. Vidović pak smatra kako je situacija u politici toliko loša da su prijevremeni izbori jedino rješenje.

Šeks smatra da Mostu ne odgovaraju prijevremeni izbori jer bi se broj njihovih zastupnika prepolovio – njima su ti izbori samoubilačka misija. “Izbori ne odgovaraju ni HDZ-u jer se ‘incestuozni odnos Mosta i Domoljubne koalicije’ prelijeva i na HDZ kojemu zbog toga pada rejting. Ali zbog dostojanstva HDZ više ne može trpjeti taj odnos. Osim toga i građani su razočarani Mostom i, ako tako nastave, mogli bi plesati samo jedno ljeto”, kazao je Šeks. Vidović smatra kako je ovo prilika Mosta da ‘osvjetla obraz’.

“U ovom političkom kaosu potrebno je pronaći model političkog funkcioniranja. I SDP i HDZ imaju u svom korijenu iste ciljeve – ostvarenje države socijalne pravde. Mislim da samo snažna ega vodstva obiju stranaka priječe da se ne prevladaju neka svjetonazorska neslaganja, da se ne sjedne zajedno, da se spriječe eksperimenti i mesijanstva malih stranaka poput Živog zida, Oraha i Mosta i da dvije najodgovornije političke snage nađu novi ‘savez’ za novu hrvatsku državu”, kazao je Šeks. Dosta je podjela unutar Hrvatske, dodao je. S tim se djelomično složio i Vidović.

Šeks kaže kako trenutačno radi u radnoj skupini Ministarstva branitelja za izradu novog zakona o braniteljima i njihovim obiteljima te na izradi dokumenta da se radi teškog položaja Hrvata u BiH otvori rasprava u Saboru. Nije se kandidirao ni za jedno tijelo u HDZ-u, ali nastoji ući u Akademsku zajednicu dr. Ante Starčević i Klub utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Za HRT-ov Dnevnik 3 Vladimir Šeks izjavio je da je bilo očekivano da premijer Tihomir Orešković stane iza Tomislava Karamarka. Pozicija premijera je vrlo delikatna. U slučaju da se dogodi da bi njegov prvi potpredsjednik bio razriješen dužnosti tada bi bila upitna i njegova pozicija, kazao je Šeks.

Mislim da će Sabor biti na razini svoje povijesne odgovornosti. Mislim da neće dopustiti da na njega padne takva jedna sramota da ostanemo Ustavnog suda. A bez Ustavnog suda izbori se mogu provesti. Ali ako bi netko uložio ustavnu tužbu i bilo potrebno verificirati rezultate, onda ne bi imao tko to verificirati. Ne bi se mogao konstituirati ni Hrvatski sabor ni Vlada, kazao je između ostalog Šeks.

 

You may also like