SEECP je dobra platforma za suradnju zemalja jugoistoka Europe

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) je dobra platforma za suradnju zemalja jugoistoka Europe po pitanju migracija, suzbijanja radikalizma i terorizma te infrastrukturne i energetske povezanosti te proširenje Europske unije i NATO-a, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

“Danas smo identificirali točke za suradnju zemalja jugoistoka Europe, naročito u planu migracija. Sve su zemlje suglasne u suzbijanju svakog oblika radikalizma i terorizma, a naglašena je i suradnja u pogledu infrastrukture i prometnog i energetskog povezivanja”, izjavio je Stier  nakon drugog neformalnog ministarskog sastanka država sudionica SEECP-a.

Dodao je je važno da je tu i Turska jer ona u ovom formatu ima “vrlo važnu ulogu na tom planu.”

Istaknuo je da je SEECP jedna dobra platforma koja potiče dijalog na jugoistoku Europe gdje je politički dijalog potreban, gdje je potrebno razmijeniti mišljenja.

“Na taj način mogu se unatoč svim poteškoćama koje postoje na jugoistoku Europe pronaći određene teme oko kojih se svi slažu da je potrebna suradnja”, kazao je ministar i dodao da su upravo na tom tragu sudionici došli do zajedničke deklaracije.

Najavio je i formalni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a te summit šefova vlada i država u  lipnju.

Također je ocijenio da je SEECP jedna dobra platforma koja će omogućiti da pitanje proširenja EU-a i NATO-a ostane na dnevnom redu.

“Hrvatska je među državama članicama koja smatra da je politika proširenja i dalje jedan instrument stabilnosti koji i EU i NATO mogu i moraju koristiti i dalje”, ocijenio je Stier, podsjetivši da se reforme moraju nastaviti i standardi ispuniti. Po njegovim riječima, te reforme imaju svoju vrijednost jer jačaju ta društva i države u procesu pristupanja.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

(Agencije)

You may also like

0 comments