Sedam zemalja traži prekidanje ruskih napada na sirijsku oporbu

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u petak objavilo zajedničku s vladama Francuske, Njemačke, Katara, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjedinjenim Državama izjavu koja sadrži zabrinutost i zahtjev da Rusija obustavi napade na sirijsku opoziciju i da se usredotoči na borbu protiv „Islamske Države”, prenosi RIA Novosti.

U izjavi se isto obraća pažnja na navodne civilne žrtve uslijed bombardiranja ruskog ratnog zrakoplovstva u oblastima Hama, Homsa i Idliba te da ti napadi nisu bili usmjereni protiv „Islamske Države”. Službena predstavnica ruskog MVP-a Marija Zaharova je ranije izjavila da su vijesti o civilnim žrtvama dio informativnog rata protiv Rusije, a predsjednik Vladimir Putin je skrenuo pažnju na to da su se takve vijesti pojavile još prije nego što su ruski avioni poletjeli. Dokaza o civilnim žrtvama nema, a osim toga, u srijedu je koalicija koju predvode Sjedinjene Države isto bombardirala pozicije ID na teritoriju Sirije. Ministarstvo obrane RF redovno izvještava o rezultatima ruske vojne intervencije u Siriji.

Pristup SAD-a sirijskoj krizi ne podrazumijeva razgovor za postizanje konsenzusa, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi „Vzgljad”. „U ovoj fazi Amerikanci su formirali svoju koaliciju. Nisu se obraćali Savjetu sigurnosti, samo su najavili da će bombardirati položaje terorista u Iraku, uz suglasnost Bagdada, a ukoliko u Siriji budu bombardirali teroriste, nije im potrebna suglasnost Damaska. Vidite, to je jednostrani pristup i ne podrazumijeva nikakav razgovor za postizanje konsenzusa, sa ciljem formiranja zajedničkih pristupa i dogovora”, rekao je Lavrov.

Dodao je da će Rusija zajedno s Venezuelom, Kinom i velikom grupom drugih zemalja obratiti pažnju na poštovanje osnovnog principa Povelje UN-a kao što je nemiješanja u unutarnje stvari suverenih država. „Prije izvjesnog vremena izmišljen je termin ᾿humanitarna intervencija᾿, odnosno, ako se krše ljudska prava, dopuštena je intervencija, uključujući i upotrebu vojne sile. Onda su izmislili termin ᾿odgovornost za zaštitu᾿, što znači da kada se negdje dogodi humanitarna kriza, iz bilo kojeg razloga, da li prirodno ili zbog oružanog sukoba, međunarodna zajednica ima pravo da se miješa”, istaknuo je šef ruske diplomacije. „Na sva ova pitanja u jednom trenutku je dan vrlo jasan odgovor. Usvojene su odluke od strane Generalne skupštine UN-a, u kojem se navodi da je intervencija dopuštena samo uz suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a”, naglasio je Lavrov.

Moskva se ne planira udružiti s koalicijom na čelu sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska Država”, izjavio je direktor odjeljenja za pitanja novih izazova i prijetnji Ministarstva vanjskih poslova Rusije Ilja Rogačov. On je istaknuo da vjerojatnost udruživanja postoji samo teorijski, jer „ imamo različite principe djelovanja”. „Teorijski govoreći, to bi bilo lijepo s političke točke gledišta, ali mislim da nam je teško prihvatiti one principe na kojima se temelji koalicija. Pod uvjetima koji danas postoje teško da je udruživanje moguće”, izjavio je ruski diplomat, a prenosi „Vzgljad”. „Više puta smo izjavili: koalicija treba djelovati na temelju poštivanja međunarodnog prava. Treba postojati ili suglasnost vlasti država na čijem teritoriju se primjenjuju oružane snage ili dozvola Vijeća sigurnosti UN-a. Kada se radi o teritoriju Sirije ta koalicija ne ispunjava ni jedan ni drugi uvjet. Radi se o grubom kršenju međunarodnog prava”, objasnio je Rogačov. On je podsjetio da su se sirijske vlasti obratile Rusiji tražeći pomoć u borbi protiv terorista i da Moskva djeluje u punom skladu s međunarodnim

You may also like

0 comments