Sedam kompanija će istraživati na kopnu

Zagreb – Nakon što je na natječaju za eksploataciju jadranskog podmorja odabrano pet kompanija koje će bušiti po moru, danas je ministar Vrdoljak otkrio kako se za istraživanje kopna javilo sedam kompanija. Kako neslužbeno saznajemo, ponudu je dala i britanska kompanija ArdentOil.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da je izuzetno zadovoljan ponudama koje su pristigle te da se radi o sedam kompanija koje su “najbolje iz branše”. Kako je kazao, stigle su ponude za sva istražna područja te se predviđaju velike investicije. “Sada slijedi evaluacija ponuda i za mjesec dana će biti objvaljeno koje su ponude odabrane”, objasnio je Vrdoljak. Sve su ponude pojedinačne, dakle nema konzorcija, a 18. srpnja je krajnji rok za potpisivanje ugovora s odabranim ponuđačima. Ministar Vrdoljak nije htio otkriti o kojim se kompanijama radi.

Na javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu javilo se sedam kompanija za sva ponuđena istražna polja, s 19 radnih programa. Natječaj za kopno raspisan je u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama. Riječ je o vrlo ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom u istraživanju nafte i plina u svijetu, koje koriste najsuvremenije tehnologije i, što je najvažnije, udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima, rekao je Vrdoljak. Ocjenjuje da je odaziv na natječaj potvrda ispravnost Vladine energetske politike koja, kako je istaknuo, ima za cilj Hrvatsku učiniti energetskim središtem regije. Kaže kako se u Slavoniji očekuju velike investicije i zapošljavanja. Istaknuo je da je prvi natječaj za kopno tek početak, jer njime nije obuhvaćena ni trećina teritorija Hrvatske te da slijede projekti u središnjoj Hrvatskoj i Dinaridima.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić izvijestila je kako slijedi ocjenjivanje ponuda sedam kompanija koje će potrajati mjesec dana, nakon čega bi trebala biti poznata imena odabranih ponuditelja i istražnih prostora za koje su ponude prihvaćene. Kako je rekla, najkasnije početkom travnja može se očekivati da će javnost moći znati o kojim je kompanijama riječ. Izvijestila je i da je u izradi studija strateškog utjecaja na okoliš te se očekuje da će prvi nacrt studije biti gotov sredinom ožujka.

You may also like