SDSM objavio nove snimke o zapošljavanju u javnoj službi

Opoziciona makedonska stranka Socijaldemokratski savez Makedonije, po dvadeseti put je objavila snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti. U razgovorima se čuje kako premijer Nikola Gruevski i drugi funkcioneri iz vlasti dogovaraju partijska zaposlenja u javnoj i državnoj administraciji.

Navodno, svi kandidati za radna mjesta morali su prvo da prođu partijsku kontrolu, a zatim dobiju šansu za radno mjesto.

Na tim snimcima, navodno se dogovara da u policiji dobiju otkaz svi zaposleni koji su bliski opoziciji.  “Ne postoji sistem u državi – sve je partija. Premijer i još nekoliko saradnika oko njega srušili su sve! Sa partijskim kadrovima, koji su se zapošljavali pod kontrolom i sa odobrenjem Nikole Gruevskog preplavili su policiju, sudstvo, zdravstvo i obrazovanje, dok su profesionalci i ljudi koji se ne slažu sa vlastima – izbačeni na ulicu”, kazao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

U okviru projekta koji su nazvali “Istina o Makedoniji”, opozicija u toj zemlji već više od dva mjeseca objavljuje navodne telefonske razgovore vrha vlasti, kojima se, kako tvrde, dokazuje da vladajuća stranka zemlju vodi na koruptivan i kriminalan način. (Al Jazeera Balkans)