Home Hrvatska SDP: Vladina zdravstvena, socijalna i mirovinska reforma je sramotna

SDP: Vladina zdravstvena, socijalna i mirovinska reforma je sramotna

by Agencije

SDP smatra da je program Vlade vezan za zdravstvenu, mirovinsku i socijanu reformu sramotan, da ide na uštrb hrvatskih građana i radnika i da neće dovesti do stabilizacije sustava, poručio je u petak s konferencije za novinare član predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić. “SDP smatra da Vlada podcjenjuje radnike i građane jer smatra da će ovim odlukama omogućiti da poslodavci bolje posluju, ali time će srušiti cijenu rada i radnika kao onoga koji pokreće gospodarstvo”, izjavio je Mrsić. 

Umjesto da kreira i otvara nova radna mjesta Vlada fiskalnu stabilizaciju proračuna radi na račun građana što nije prihvatljivo za Vladu koja bi trebala biti Vlada građana, a ne Vlada poslodavaca i kapitala, ustvrdio je. Ponovivši da Vlada reforme namjerava provesti na uštrb hrvatskih građana, ocijenio je da time potpuno zanemaruje uvjete u kojima oni žive i rade. dakle, zaključio je, predložene mjere idu za time da sruše stupanj socijalne sigurnosti, sustav radnih odnosa, a s druge strane poslodavcima omoguće veće profite nego do sada.

Mrsić drži da se predloženim mjerama počinje rastakati socijalni, zdravstveni i mirovinski sustav, sve što Hrvatsku čini socijalnom državom. Naveo je da Vlada u svojim programima uz te reformske mjere ne spominje naše specifične probleme vezano za segmentaciju tržiša rada, minimalne plaće, zaštitu na radu, položaj žena na tržištu rada, dakle ona pitanja koja je Hrvatskoj adresirala Europska komisija.

Ustvrdio je da se u predloženim mjerama Vlada “na najokrutniji način obračunava sa starijim ženama jer ovo što predlaže u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i sustavu rada upereno je protiv žena starije dobi na tržištu rada”. Umjesto strateških smjernica Vlada nam servira penalizaciju za raniji odlazak u mirovinu dok istodobno povećava dobnu granicu za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina što se najavljuje od 2028., dakle 10 godina ranije negoli se to ranije spominjalo.

Politika plaća, ustvrdio je Mrsić svodi se na plaće u javnom sektoru, a što je s onima u privatnom, upitao je i ustvrdio da je najveća glupost Vlade da se potpiše jedinstveni kolektivni ugovor za državne i javne službenike i namještenike. To je nemoguće, rekao je Mrsić i dodao da Vlada takvim pristupom koji je nemoguće ostvariti možda želi uništi kolektivno pregovaranje.

Što se mirovinske reforme tiče, rekao je da se ne može otrgnuti dojmu da je pisana u bavarskom IFO institutu čiji su stručnjaci njemački model pretočili na Hrvatsku, a kojeg je nemoguće provesti zbog niza razloga. Glavni je taj što je Njemačka za razliku od Hrvatske zemlja visoke produktivnosti, smatra Mrsić.

Govoreći o prijedlogu da se za deset godina skrati rok za podizanje dobne granice (67 godina) za odlazak u starosnu mirovinu, odnosno da se to počne primjenjivati 2028., podsjetio je da je i Vlada u kojoj je bio ministar rada i mirovinskog sustava odredila 2030. kao moguću granicu za taj model, ali uz uvjet da se do tada provede niz mjera od prekvalifikacija, profesionalne rehabilitacije, dodatnih kvalifikacija itd.

Ovim prijedlogom građanima se želi ukrasti tri do pet godina uživanja u mirovini  ili od 220 do 330 kuna mjesečno, izračunao je. Potrebnim smatra izbalansirati penalizaciju za odlazak u prijevremenu mirovinu, a ne kažnjavati građane koji se na to odluče ili pak one koji će u prijevremenu mirovinu jer im je ukinuto radno mjesto. Tko će biti kriv kada se najavljenom privatizacijom javnih poduzeća ljudi budu otpuštali i odlazili u prijevremene mirovine, upitao je.

Zaključio je da je mirovinska reforma potpuno pogrešno postavljena. Naše umirovljeničko tijelo je stabilno i kreće se oko 1,2 milijuna umirovljenika i takvo će i ostati, a ono što trebamo učiniti je povećanje radnih mjesta, rekao je Mrsić.

Related Posts