SDP predlaže mjere za oslobađanje blokiranih iz dužničkog ropstva

Brži i jeftiniji postupak osobnog stečaja, otplaćivanje glavnice duga paralelno s kamatama, ukidanje ovrha na cijelu plaću, ukidanje i visokih i nepotrebnih troškova naplate, uvođenje e-ovrhe, dio je mjera koje je u utorak predstavio SDP kako bi blokirane izvukao iz dužničkog ropstva i zaustavio kamatarenje, a po kojima bi se trećina blokiranih mogla riješiti duga za dvije godine.

“Kao što smo ukinuli javne ovršitelje, smanjili zatezne kamate, riješili problem švicarca, ukinuli pravo vjerovnicima na naplatu opomena, tako i sada nudimo rješenje za problem blokiranih građana”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da predlažu deblokadu građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe, pravedan i brz sustav naplate i ukidanje kamaterenja građana te velikih i nepotrebnih troškova naplate duga. “Treba se provesti skraćeni postupak osobne nagodbe koji mora olakšati, ubrzati i pojeftiniti postupak za dužnika’, ističe.

Po SDP-ovu prijedlogu, glavnica će se plaćati paralelno s kamatama i na nju bi išlo 50 posto uplate, a ne kao što se sada prvo plaćaju troškovi, kamate pa tek onda glavnica.

“Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam. Populizam je uvijek najskuplji za građane, jer ga plaćaju iz vlastitog džepa, riječi su Ivice Račana koje je citirao Bernardić.

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao da treba uvesti obvezan postupak nagodbe u situacijama kad dužnik nema imovine i kad duguje manje od 10 tisuća kuna duže od godina dana.

“Postupak bi se otvorio i krenuo bi period provjeravanja od dvije godine – u kojemu se dug pokuša naplatiti. Ako do naplate ne dođe, postupak obvezne nagodbe završava i dužnik se oslobađa svih dugova”, kazao Grbin.

Ako je riječ o građanima koji su izrazito siromašni, stari ili bolesni, tada bi se period provjeravanja mogao i skratiti jer, poručuje, nema smisla da se građane maltretira ako se utvrdi da je dug nenaplativ. U slučajevima obvezne nagodbe troškovi bi išli na teret proračuna, istaknuo je Grbin jer država mora sudjelovati u rješavanju problema koje je i sama značajno generirala.

Poručio je i da se ovršni postupak mora razdvojiti na dva dijela, opći i postupak za potrošačke obaveze, kako se ne bi generirali novi blokirani, a pri tome, naglasio je, treba razlikovati dužnika koji je počinio kazneno djelo i onoga koji zbog neimaštine nije mogao podmiriti račune.

Na primjedbu da se blokirani žale da im SDP-ova Vlada pod vodstvom Zorana Milanovića nije pomogla. Bernardić je ustvrdio da se “mnogi ovih dana bave dojmom kao da rješavaju problem blokiranih, ne nudeći konkretno rješenje dok je SDP je prvi ponudio rješenje”.

Komentirajući ostale političke aktualnosti, poput pristanka političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića da bude ministar u Vladi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Bernardić je kazao da je to “fantomska vlada, čista spekulacija, i preklanjski snijeg, a Vidović je politički tajnik i tako će ostati”.

Govoreći o zahtjevu austrijskih europarlamentaraca koji traže zabranu komemoracije na Bleiburgu, istaknuo je da “SDP odaje počast bilo kojoj nevinoj žrtvi na bilo kojem stratištu, ali iskorištavanje žrtava kako bi se veličale poražene ideologije prošlosti je neprihvatljivo”.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ je neprihvatljiv i nije prihvatljiva ni povremena upotreba. Moramo postati dio Europe koja je antifašizam ugradila u svoje temelje, a Hrvatska u svoj Ustav’, poručio je Bernardić.

Ocijenio je i da se Pelješkim mostom “debelo kasni u izgradnji, tamo se ne nalazi nijedan bager, a izgradnju je započela SDP-ova Vlada”. “Dok se ne izgradi Pelješki most nema ulaska u Schengen”, zaključio je.

You may also like

0 comments