SDP-ovi zastupnici traže podatke o cijeni prevne ekspertize za Crnoju

SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković poslao je u petak premijeru Tihomiru Oreškoviću zastupničko pitanje o angažmanu pravnih stručnjaka koji su pregledavali dokumentaciju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje. 

“Tko su ‘pravni stučnjaci’ koji su bili na sastancima 27. i 28. siječnja u Vladi između Vas, oba potpredsjednika Vlade, gospode Tomislava Karamarka i Bože Petrova i ministra branitelja Mije Crnoje, po kojoj su oni osnovi angažirani, je li proveden propisani zakonski postupak javne nabave, je li tekst ‘stručnog pravnog mišljenja’ dostavljen Vladi (ako jest, želio bih ga vidjeti) i hoće li za svoje usluge primiti naknade iz državnog proračuna”, stoji u pitanju Hajdukovića. Obrazlaže da su ti odgovori u interesu informiranja zastupnika, kao i hrvatske javnosti koja, kako navodi, ima pravo znati hoće li pravni stručnjaci, čija imena Vlada još nije otkrila, biti plaćeni iz džepova poreznih obveznika.
Hajduković od premijera traži i objašnjenje sastanaka na kojima se odlučivalo o Crnojinoj sudbini, tko je nazočio sastancima i kako su tekli. Slično pitanje Vladi je uputio i Hajdukovićev stranački kolega Peđa Grbin, no on je od Vlade odgovor tražio kroz institut prava na pristup informacijama. Dio medija tvrdi kako su na Crnojinu slučaju u Vladi kao neovisni stručnjaci bili angažirani i zagrebački odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, no potvrda te informacije nije se mogla dobiti.  Vlada je na zastupnička pitanja dužna odgovoriti u roku od 30 dana od kad ih dobije, no taj rok se do sada nije poštovao, pa su zastupnici odgovore znali čekati i više od godinu dana.

You may also like

0 comments