SDP-ovci sve svjesniji kako su izabrali pogrešnog čovjeka?

Jedan od istaknutih SDP-ovaca iz skupine protivnika predsjednika stranke, Davora Bernardića, kaže da su potezi koje vuče pogrešni te da članstvo smatra da je za čelnika stranke izabran pogrešan čovjek.

U SDP-u je zavladala apatija. Shvaća se da se ništa ne može napraviti, da smo za predsjednika izabrali pogrešnog čovjeka. Potezi koje je Davor Bernardić povukao na čelu stranke su pogrešni. A praktično ga je nemoguće smijeniti. Nakon lokalnih izbora bit će još gore. Neće biti nikakvog puča, ali će se nastaviti silazni trend stranke. Tada bi mogao započeti proces osipanja stranke, prognoza je istaknutoga SDP-ovca za Jutarnji list.

I član stranke, vrlo blizak Bernardiću, smatra da im predsjednik ne povlači dobre poteze. Vrhunac je bila izjava da bi predsjedniku(ci) države trebalo povećati ovlasti tako da koordinira tri ministarstva i bira ministre. “Bernardić strahuje da bi, osobito ako rezultati izbora ne budu dobri, moglo doći do puča u stranci. Zato je stalno na terenu, obilazi organizacije i na to troši puno energije, pa se ne uspijeva dobro pripremiti za javne nastupe, radi greške i vuče loše poteze”, kazao je taj SDP-ovac.

“Bero je jako dobar, ali je antitalent za politiku”, kratak je bio treći sugovornik Jutarnjega lista, koji ne spada ni u jednu stranačku grupaciju.

U obranu stranačkog šefa otvoreno je istupio jedino primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji smatra nekorektnim od kolega što Bernardića nakon svega 100 dana vođenja stranke seciraju, dok je dio njih Zorana Milanovića podržavao osam godina. Tvrdi da se pretjeralo i s reakcijama na Bernardićevu izjavu o ovlastima predsjednika(ce). “Vjerojatno je poanta njegova stava bila u tome da predsjednica ionako ima ovlasti u vanjskim poslovima, obrani i nacionalnoj sigurnosti i da se s tog aspekta može proširiti njen utjecaj na ta ministarstva”, objasnio je.

Izjava o ovlastima predsjednika(ce) koja je šokirala cijeli politički spektar samo je vrh ledene sante. SDP-ovci nezadovoljni Bernardićevim vođenjem stranke u krupnije pogreške uvrštavaju i njegova pisma premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu u kojima je tražio prijem. Slično je u odnosu na sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

“Bero ne shvaća što je uloga vođe oporbe. Nema se on što dogovarati s predsjednicom, Plenkovićem ili Petrovom. On mora biti oporba, lider politike koja će se suprotstaviti njihovoj”, kaže kritičar šefa SDP-a. Ni s deklaracijom o dobrom društvu i okupljanjem ljevice također nitko u stranci nije sretan, a Bernardiću se zamjera i to što je na suradnju pozvao Ivu Josipovića.

Čak i Komadina kaže da bi bio sretniji da su deklaraciju potpisali HNS i IDS. “Sve ovo treba shvatiti još kao proces sazrijevanja”, kaže jedan od lidera SDP-a koji smatra da će nakon lokalnih izbora nastupiti bolja vremena za SDP, piše Jutarnji list.

You may also like