SDP ne odustaje od osnivanja istražnog povjerenstva o Agrokoru

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, u Saboru je novinarima komentirao SDP-ov zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor.
“Mi danas imamo sjednicu Kluba zastupnika u 17 sati, nakon čega ću vam moći detaljnije odgovoriti na to pitanje”, rekao je Bauk o SDP-ovoj ideji osnivanja Istražnog povjerenstva. Upitan što SDP misli da bi uspio osnivanjem toga povjerenstva, Bauk je rekao da je svako povjerenstvo koje je osnovao Sabor utvrdio i na vidjelo iznio neke bitne činjenice.

“Kako se radi o vrlo važnom pitanju, nesumnjivo je da će u odgovorima određenih aktera u tom slučaju hrvatska javnost dobiti neke nove informacije i odgovore na pitanja, a naravno da će i zastupnici izvršiti svoju dužnost, a to je da daju građanima mogućnost da čuju odgovore na ta pitanja”, rekao je Bauk.

Usporedio je osnivanje ovoga istražnog povjerenstva s istražnim povjerenstvom u slučaju Ine, kad su se objavile neke stvari koje su, kako je rekao, poslužile kao pomoć organima da utvrde neke druge činjenice. “Što se tiče Agrokora, mislite li da će biti dva različita zaključka oporbe i vladajućih, obzirom da su u međuvremenu oni koji su bili oporba prešli u vladajuće, a oni iz vladajućih prešli u oporbu, tko bi to više pratio”, rekao je Bauk.

“Što se tiče stava članova kluba, u ovom trenutku ima onih koji smatraju da bismo trebali nastaviti s uvjetovanjem, ima onih koji smatraju da ne bismo trebali nastaviti s uvjetovanjem i ima onih koji smatraju da bi trebali naći kompromis i dogovor s vladajućima i da čujemo njihove razloge zašto su odustali od povjerenstva i da pokušamo naći neko rješenje.

Naime, iz meni potpuno nejasnih razloga propituje se zašto smo mi uvjetovali povjerenstvo, a ne zašto je HDZ promijenio mišljenje, jer kad smo prvi put iznijeli ideju da se osnuje istražno povjerenstvo, iz HDZ-a su dolazili tonovi da oni nemaju ništa protiv i da oni ne žele ništa skrivati. Onda su oni u jednom trenutku promijenili mišljenje. Bilo bi dobro propitivati zašto su oni promijenili mišljenje. To nisam vidio da je netko detaljnije analizirao, osim pojedinačnih tekstova da je njima to toliko važno da su spremni žrtvovati i suce Ustavnog suda”, rekao je Bauk.

Novinari su ga pitali koji je njegov stav o temi. “Obzirom da sam ja predsjednik Kluba zastupnika, koji mora provesti odluku Kluba, kakva god ona bila, onda bih sebe mogao dovesti u određeni sukob interesa, ako bi odluka bila suprotna od onoga što bih ja ovdje mogao iznijeti i otežala bi mi poziciju razgovora s drugim strankama, pa ćete vjerojatno razumjeti zašto vam to ne mogu ovdje reći”, rekao je Bauk, dodavši da neće nužno ostati pri istim imenima, ne dobiju li postojeći kandidati dovoljan broj glasova, odnosno, da bi se u tom slučaju morao provesti novi natječaj. “Pitanje je tko bi bio izabran, bi li se javio netko tko nam je još prihvatljiviji od ovih postojećih. To je vrlo hipotetsko pitanje, ali mislim da ćemo se dogovoriti od jednog i od drugog. To je moja ocjena”, rekao je Bauk.

“Nejasni su mi razlozi zašto HDZ nije za to i volio bih da malo više propitujete njih zašto su promijenili stav, a ne zašto mi to uvjetujemo”, rekao je Bauk novinarima.

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina gostovao je u emisiji Studio uživo na N1 televiziji.

Komadina tvrdi da SDP nije odustao od svog stava da HDZ-u uvjetuje izbor trojice ustavnih sudaca osnivanjem istražnog Povjerenstva za Agrokor.  “Tu se ništa nije promijenilo, bilo bi fer i red da se na dnevni red stavi Povjerenstvo za Agrokor, a potom da se glasuje za ustavne suce. Ne vidim zašto HDZ ne bi glasao za to Povjerenstvo, to Povjerenstvo nije o ljudima već o sustavu da se vidi koje su mu greške. Morali bi imati takav sustav da se to ne dogodi opet sutra, da kompanije ne tresu državu”, kazao je Komadina.

You may also like