Sberbanka smanjila dobit za pola

Najveća ruska banka Sberbank izvijestila je u srijedu o gotovo upola manjoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog osjetno povećanih rezervacija za nenaplative kredite u uvjetima posustajanja ruskog gospodarstva pod pritiskom zapadnih sankcija i pada cijena nafte.

Neto dobit Sberbank pala je u drugom tromjesečju za 44 posto, na 54,6 milijardi rubalja (685 milijuna eura), pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće. U odnosu na prethodna tri mjeseca poskočila je pak za 78,4 posto.

Neto rezervacije za nenaplative kredite uvećane su u drugom tromjesečju za 58,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosile su 117 milijardi rubalja, zbog općeg pogoršanja kvalitete kredita u uvjetima usporavanja gospodarskih aktivnosti u Rusiji ali i dodatno pogoršanog stanja u ukrajinskom gospodarstvu, navodi se u izvješću. U prva tri ovogodišnja mjeseca rezervacije su iznosile 115 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata smanjeni su na godišnjoj razini 9,2 posto, na 227 milijardi rubalja. U odnosu na prethodno tromjesečje uvećani su 13,5 posto. Među faktorima koji su poduprli rezultate izdvajaju se niži troškovi financiranja nakon što je ruska središnja banka snizila ključne kamatne stope sa 14 na 11,5 posto.

Poput ostalih velikih državnih banaka u Rusiji, i Sberbank trpi negativne posljedice zapadnih sankcija, u sklopu kojih je pojedinim kompanijama ograničen pristup međunarodnim tržištima kapitala. Na ruku je pak Sberbanku išlo prebacivanje depozita iz drugih banaka, povezano s povjerenjem ruskih građana i kompanija u tu banku koje datira još iz sovjetskih vremena, tumači Reuters.

You may also like

0 comments