Sberbank traži od suda zabranu sklapanja ugovora o financiranju po roll-up modelu

Iz Sberbank Rusije u četvrtak su izvijestili da su Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeli prijedlog za izricanje zabrane Agrokoru i izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model.

“Sberbank Rusija podnijela je 7. lipnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane kompaniji Agrokor i izvanrednom povjereniku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model. Njime se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. travnja ove godine”, navodi se u priopćenju te banke.

“Vjerujemo da takav model nije podržan hrvatskim propisima i da je u suprotnosti s lex Agrokorom te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom kompanije Agrokor na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući Republiku Hrvatsku”, ističu iz Sberbank Rusija.

Također dodaju kako je njihova želja, unatoč trenutačnim izazovnim okolnostima, “osigurati da se postupak izvanredne uprave u kompaniji Agrokor provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane”.

Najveća ruska državna banka Sberbank najveći je kreditor Agrokora, kojem je izložena s više od milijardu eura.

You may also like

0 comments