Saxo Banka promijenila dionike?

Kineski proizvođač automobila Zhejiang Geely Holding Group najavio je povećanje udjela u danskoj banci Saxo na preko 50 posto, potvrđujući tim potezom nastojanja kineskih kompanija da osiguraju pristup stručnom znanju europskih financijskih tvrtki.
Vlasti u Pekingu nastoje zakočiti ulaganja kineskih kompanija u inozemstvo zbog bojazni od odljeva kapitala. Međutim, postoje naznake da vlada u Pekingu i dalje podupire ulaganja u inozemne financijske tvrtke, posebno zbog stjecanja pristupa novim tehnologijama.

Prošlog mjeseca Legend Holdings u čijem je vlasništvu proizvođač računala Lenovo kupio je za 1,48 milijardi eura Banque Internationale a Luxembourg. U približno isto vrijeme, kako se doznaje iz dobro upućenog izvora, dva kineska konglomerata HNA Group i Anbang Insurance Group, poznata po velikim akvizicijama, odvojeno su razmatrala ponude za njemačkog osiguravatelja Allianz.

U svibnju ove godine su iz Geelyja bili objavili da će preuzeti 30-postotni udio u danskoj Saxo banci u sklopu nastojanja usmjerenih diversifikaciji portfelja. Riječ je o prvoj većoj investiciji te kineske kompanije, inače vlasnice i švedskog proizvođača automobila Volva, u segment financijskih usluga.

Izvor glavnine prihoda Saxo Banka njezina je online platforma za trgovanje, namijenjena trgovcima na valutnim tržištima, dok su tradicionalne bankarske usluge u drugom planu.

“Saxo Bank je Geelyju atraktivno ulaganje zato što je njezin fokus oduvijek bio na tehnologiji, bilo na području financija (FinTech) ili na području podrške pri udovoljavanju regulatornim zahtjevima (RegTech)”, kazao je glasnogovornik u Geeleyu u odgovoru Reutersu putem elektronske pošte.

Dodaje i da u Geelyju smatraju da tehnologije i vrijednost proizvoda banke Saxo mogu raširiti duž Azije. Finska tvrtka Sampo Oyj odvojeno je u ponedjeljak objavila da će kupiti 19,9 posto dionica u Saxo Banku za 265 milijuna eura, odnosno 311 milijuna dolara. Glasnogovornik Saxo Banka Reutersu je izjavio da će Geely kupiti njihove dionice pod istim uvjetima kao i Sampo. Iz kineske kompanije nisu željeli komentirati cijenu.

Aktualni dioničari Saxoa TPG Capital i SinarMas prihvatili su ponude Geelyja i Sampoa i prodat će svoje udjele od 29,26 odnosno 9,9 posto, izvijestili su iz Saxo Banka.

Izvršni direktor danske banke Kim Fournais, koji je osnovao kompaniju 1992. s Larsom Seierom Christensenom i Marcom Hauschildtom, zadržat će 25,71-postotni udio. Christensen je pristao prodati svoj udio Geelyju u svibnju ove godine.

Saxo Bank ima 1.600 zaposlenika u 18 zemalja svijeta a 2016. godinu zaključili su s operativnim prihodima od 2,9 milijardi danskih kruna (457,46 milijuna dolara). Usporedbe radi, Geely ima preko 60 tisuća zaposlenih širom svijeta.

You may also like