Saxo banka: FED donosi brojne prilike ulagačima

Podizanje kamatnih stopa američke središnje banke Fed znak je ozdravljenja, a ne bolesti gospodarstva te će ova godina ulagačima koji traže ispravne načine da zadrže rast portfelja ponuditi brojne mogućnosti, zaključuje glavni ekonomist Saxo banke, Steen Jakobsen.

“Prvi kvartal bit će težak početak za godinu kojom će dominirati konfuzija, povećana volatilnost i Fed koji će još ispipavati svoje pozicije. Šira slika ipak pokazuje da se prebacujemo na model graničnog troška kapitala i to je dobra vijest”, ocjenjuje Jakobsen. Saxo prognozira da se na tržište dionica neće dogoditi prelijevanje rezova u zaduživanju iz energetskog i rudarskog sektora, prenosi Poslovni dnevnik.

Stoga će 2016. ulagačima vjerojatno biti dobra godina jer s druge strane imaju sve ravniju krivuljom u dolarskim prinosima, negativne kamate na državne obveznice u Europi i to sve do onih s petogodišnjim dospijećem kao i na kratkoročne državne obveznice Japana. Prvi kvartal bit će ujedno vrlo izazovan za plemenite metale, smatraju u Saxo banci.

You may also like

0 comments