Savršena preciznost ili gađanje bez kontrole?

Unatoč kontradiktornim informacijama o ciljevima ruskih zračnih udara u Siriji i različitim stajalištima Rusije i koalicije u borbi protiv terorizma koju predvodi SAD, prema mišljenju nekih analitičara Obamina je doktrina na Bliskom istoku poražena,  no već su uspjeli podići prašinu svojim aktivnostima, među kojima su i neovlašteni ulasci u turski zračni prostor, a došlo je i do incidenta u kojem su sudjelovali i izraelski vojni zrakoplovi.

Više od pet tisuća zračnih udara koalicije i SAD-a na položaje terorističke organizacije Islamske države u godinu i pol dana nije dalo rezultate, štoviše ona se proširila i ojačala, dok su ruski zračni udari nakon četiri dana u tzv. kalifatu u Siriji napravili toliku pomutnju i paniku da njihovi borci napuštaju položaje u Siriji i s obiteljima bježe u irački grad Mosul. To je potvrdio i prvi čovjek glavnog operativnog stožera oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Andrej Kartapolov rekavši “kao njihovi obavještajni podaci govore da teroristi Islamske države ostavljaju područja pod njihovom kontrolom”, piše Večernji list.

“U njihovim redovima zavladala je panika i dali su se u bijeg. Oko 600 plaćenika napustilo je svoje položaje i pokušavaju doći do Europe. Naši zračni napadi ne samo da će se nastaviti nego ćemo povećati njihov intenzitet”, naglasio je general-pukovnik Andrej Kartapolov.

Iako su zemlje članice međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma koju predvodi SAD od Rusije zatražile da prestane sa zračnim napadima jer se, kako tvrde, “gađaju pripadnici sirijske umjerene oporbe” koju financira Washington i Zapad, da Rusi napadaju samo položaje terorističke organizacije Islamske države i ostalih radikalnih islamističkih organizacija i za sada ne napadaju umjerenu sirijsku oporbu, potvrdio je i general pukovnik Robert Otto, zamjenik načelnika stožera za obavještajne aktivnosti američkog ratnog zrakoplovstva kazavši kako ruske zrakoplovne postrojbe do sada nisu napale položaje umjerene sirijske oporbe.

Od početka operacije u zračnim udarima pod nazivom „Suhojeva oluja”, u kojoj sudjeluju ruski zrakoplovi tipa Su-24, Su-25 i Su-34, iz zračne baze u Latakiji, na sjeverozapadu Sirije, napali su desetke terorističkih ciljeva u različitim dijelovima zemlje.

Glasnogovornik zračnih snaga pukovnik Igor Klimov kazao je da su u zračnim udarima na terorističke ciljeve korišten laserski navođene rakete zrak-zemlja Kh-29 L koje mogu pogoditi ciljeve i na zemlji i u vodi. “Većina udara provedena je u području pod nadzorom terorista između gradova Hame i Homsa, južno od grada Idliba, razorena je i prometnica kojom su se snage Islamske države koristile na području između Der Al Zora i Hasake, uništen je i centar za obuku brigade Suqour Al-Sham u Al-Jabalu, a gađani su i položaji islamista iz frakcije Ahrar Al-Sham. Naravno, udari su izvršeni i po položajima Islamske države i sirijskog ogranka Al-Qa’ide, odnosno Fronte Al-Nusra”, naglasio je Klimov.

Dodao je kako su ciljevi pogođeni zahvaljujući tome što su avioni tipa Suhoj 34 i Suhoj 24 opremljeni raketama velike preciznosti. O financiranju vojne kampanje protiv ISIL-a ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je da Rusija sam financira sama operaciju i kako to neće utjecati na proračun. Kako bi se meta locirala i raketa poslala na određenu točku potrebno je duže vrijeme, a Rusi su se dobro pripremili. Njihovi bombarderi opremljeni su tako udobni stolicama, a u njima se nalazi čak i sanitarni čvor. Kako izbliza izgledaju moćni ruski borbeni avioni koji svakodnevno napadaju uporišta Islamske države pogledajte u videu.

Međutim,  prema informacijama iz turskog ministarstva vanjskih poslova, ruski zrakoplovi su 3. listopada ušli u turski zračni prostor, no službeno priopćenje o tom događaju poslano je tek danas. Turska je pozvala Rusiju da izbjegne ponavljanje ovakve situacije ili će biti ‘odgovorna za svaki neželjeni incident koji se može dogoditi’. Turski ministar vanjskih poslova Sinirlioglu razgovarao je sa ruskim kolegom Lavrovom i partnerima iz NATO-a, dodaje se u priopćenju koje prenosi Jutarnji list.

 S druge strane, francuski izvori pišu o sukobu izraelskih lovaca i ruskih zrakoplova koji je izbjegnut u posljednji trenutak. Iako vijest još nisu potvrdile vodeće svjetske agencije, navodno su ruske snage poslale šest Sukhoi Su-30 lovaca u presretanje četiri izraelska ratna zrakoplova F-15, koji su letjeli prema Sirijskoj obali. Proteklih mjeseci, izraelski su lovci nadlijetali Sirijski zračni prostor složenom putanjom, koja bi ih provela iznad obale Latakije, no to područje je sada glavna ruska baza za dostavu vojne opreme u Siriji. Kada su uočili šest Sukhoija u borbenoj formaciji, izraelski su se lovci okrenuli na jug i u punoj brzini nadletjeli Libanon, čija je vojska zabilježila njihov prolazak kroz svoj zračni prostor.

You may also like