Savić: Vrijeme je za radikalni proračunski zaokret

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske analize HGK, slaže se da je idući hrvatski proračun – proračun zaokreta. 

“Proračun je u dosta teškoj situaciji, možemo reći da je vrijeme za zaokret u proračunu. U vrijeme krize, rashodi su povećani za preko 4 milijarde, a deficit za 4,5 milijarde, dok je BDP pao za preko 18 posto. Proračun treba zaokrenuti”, smatra Savić u razgovoru s Ivanom Hrstićem za Dnevnik N1.

“Svi signali nam pokazuju da mora doći do radikalnijih promjena u proačunu.”

“Moguće je i da dođe do 3 posto deficita proračuna, moguće je više, no moramo znati da je potrebno u prvom redu povećati proračunske prihode za oko 2,5 milijarde kuna, i uz pretpostavku gospodarskog rasta i smanjenja rashoda za oko 2 milijarde kuna.”

“Hrvatska ima velike izdatke u subvencijama i izdacima za zaposlene, i to je prostor u koji se može zadirati. Tek kada sve to sredimo možemo doći do planiranih najava”, smatra Savić i dodaje: “Hrvatska je trenutno najniža po stopi iskorištenosti fondova EU i  krajnje je vrijeme da se fonodovi EU počnu bolje koristiti, što bi povećalo i gospodarski rast.”

You may also like

0 comments