Saveznici neće podržati Tursku u namjeri kupovanja ruskog naoružanja

Saveznici Turske u NATO-u neće podržati Ankaru u slučaju da donese odluku o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-300, piše National Interest, a prenosi RIA Novosti.

Američko izdanje podsjeća da je direktor ruske državne kompanije Rosoboronoeksport Sergej Goreslavski na međunarodnom sajmu obrane u Istanbulu izjavio da Turska nastavlja pokazivati zanimanje za kupovinu S-300. Turska planira potrošiti oko 4 milijarde dolara na protuzračni sistem u okviru programa T-LORAMIDS. Svoje zahtjeve za potpisivanje ugovora ranije su dostavile kompanije iz Rusije, Kine, Europe i SAD-a. U rujnu 2013. godine Ankara je objavila da je odabrala ponudu kineske nacionalne korporacije CPMEIC da zajedno razrade njen raketni sistem HQ-9, ali je ova odluka izazvala protest saveznica NATO-a, piše National Interest.

Argumenti koje je tada NATO dao bili su vezani za nekompatibilnost protuzračnog sistema NATO-a, kao i da, ukoliko se kineski HQ-9 i Patriot NATO-a povežu postoji mogućnost za špijunažu od strane Pekinga. Turska je prihvatila preporuku NATO-a i odustala od suradnje s Kinom. Tada je Rusija, kako se navodi u ovom članku, izrazila spremnost isporučiti svoju tehnologiju Turskoj, ali je moguća integracija ruskih sistema S-300 izazvala još veći protest kod NATO-a.