Savezni sud potvrdio 14 godina zatvora za senatora Blagojevića

Američki savezni sudac potvrdio je kaznu od 14 godina zatvora bivšem senatoru iz Illinoisa Rodu Blagojeviću zbog korupcije, unatoč emotivnom ispadu kojim je tražio milost suda.

Sudac James Zagel odlučio je da Blagojević ostane u zatvoru u Coloradu, u skladu sa zahtjevom tužitelja da odsluži punu kaznu do 2024.”Imam razumijevanja za vašu tešku situaciju”, rekao je Zagel obraćajući se Blagojevićevoj obitelji. “No, kao što sam rekao prije četiri godine, krivnja za to leži na senatoru”, dodao je.

Tražeći kaznu od pet godina zatvora koja bi mu omogućila da ubrzo izađe iz zatvora, Blagojević (59) ispričao se za svoje nedjelo i način na koji je “uzvratio” vladi. “Priznam da su me ovdje dovele moje riječi i moja djela. Učinio sam puno pogrešaka”, rekao je video vezom iz zatvora u Coloradu.

“Kada bi bar mogao vratiti vrijeme unatrag i drugačije postupiti”, dodao je u 20-minutnom svjedočenju. Blagojević, koji je senator postao 2003., smijenjen je 2009. i kasnije osuđen jer je pokušao prodati upražnjeno mjesto predsjednika Baracka Obame u Senatu onome tko ponudi najviše novaca.

You may also like