Saudijsko-iranska kriza podigla cijene nafte

Cijena nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući da je prekid diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana potaknuo nagađanja o mogućem ograničenju opskrbe.

U Londonu se tako barelom trgovalo po 38,04 dolara, što znači da mu je cijena porasla 72 centa u odnosu na završetak prethodnog trgovinskog dana. Na američkom tržištu cijena nafte porasla je 29 centi, na 37,33 dolara. Saudijska Arabija, najveća izvoznica nafte u svijetu, prekinula je u nedjelju diplomatske odnose s Iranom nakon subotnjeg zaposjedanja saudijskog veleposlanstva u Teheranu, povezanog s pogubljenjem istaknutog šijitskog klerika u Rijadu.

I Bahrain je u ponedjeljak najavio da bi mogao prekinuti odnose s Iranom. “Tržište muče dva pitanja – kako će se dalje razvijati stvari u slučaju sukoba Saudijske Arabije i Irana. Mislim da bi iranski predsjednik Hasan Ruhani htio stišati napetosti i poraditi na sprečavanju daljnje eskalacije. Drugo je pitanje koje zanima tržište postoji li tračak neizvjesnosti u pogledu točnog trenutka i obujma povratka iranskih barela”, tumači Richard Mallinson iz Energy Aspectsa.

Diplomatski sukob dvije bliskoistočne zemlje podudario se s očekivanjima Teherana da će Zapad uskoro ukinuti sankcije i time omogućiti povećanje iranskog izvoza. Nakon ukidanja sankcija Iran planira povećati proizvodnju za 500 tisuća do milijun barela dnevno, iako iranski dužnosnici izjavljuju da ne planiraju poplaviti tržište naftom ukoliko ne bude potražnje za njom. Iranski izvoz nafte pao je na oko milijun barela dnevno, sa skoro tri milijuna barela dnevno u 2011., prije uvođenja sankcija. Današnji rast cijena nafte ograničili su pak podaci da su aktivnosti u kineskoj industriji ponovo pale u prosincu 10. mjesec zaredom. Pad je zabilježila i Indija, i to prvi puta u dvije godine, pri čemu Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će upravo taj azijski div predvoditi rast potražnje za naftom u ovoj godini.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela nafte njezine referentne košarice nafte u četvrtak iznosila 31,26 dolar, što znači da je pala 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments