Saudijski ministar energetike traži smanjenje proizvodnje nafte

Zemlje-proizvođači nafte trebale bi smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža na tržištu, poručio je u ponedjeljak saudijski ministar za energetiku, odbacujući ujedno mogućnost razvrgavanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).
“Tehnička analiza koju smo jučer proučili pokazuje da smanjenje treba iznositi blizu milijun barela dnevno kako bi se tržište uravnotežilo”, kazao je Khalid al-Falih na energetskoj konferenciji u Abu Dhabiju. Zalihe nafte zamjetno su porasle i “25 proizvođača neće dopustiti da se taj trend nastavi” i prema nekim će “signalima” učiniti “štogod je potrebno kako bi se tržište uravnotežilo”, naglasio je saudijski ministar.

Po njegovim će riječima Saudijska Arabija, najveći dobavljač nafte u svijetu, od prosinca smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno kako bi poduprla uravnoteženje tržišta. Saudijski dužnosnik naglasio je također da se Rijad ne priprema za razvrgavanje OPEC-a, izrazivši uvjerenje da će grupa ostati “globalna centralna banka za naftu” još dugo vremena.

Prošlog četvrtka američki financijski dnevnik Wall Street Journal izvijestio je, pozivajući se na upućene izvore, da stručna skupina koju financira saudijska vlada proučava mogući utjecaj na globalna tržišta podjele Organizacije zemalja-izvoznica nafte.

Stručna skupina samo razmatra nekonvencionalne opcije i analizira sve scenarije, ustvrdio je Falih, dodajući da saudijsko vodstvo “ni ne pomišlja na eliminaciju OPEC-a”. Ministri energetike članica OPEC-a i neovisnih proizvođača sastali su se u nedjelju u Abu Dhabiju kako bi razmotrili provedbu sporazuma o ograničenju proizvodnje, koji se provodi od početka prošle godine.

Predstavnici velikih proizvođača, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, upozorili su tom proilikom da će opskrba naftom iduće godine nadmašiti potražnju. Proizvođači će se ponovo sastati početkom prosinca u Beču kako bi analizirali stanje na globalnim tržištima nafte. Zbog prekomjerne opskrbe i naznaka da će utjecaj američkih sankcija iranskom naftnom sektoru biti blaži nego što se očekivalo cijene nafte pale su u proteklih mjesec dana gotovo 20 posto.

You may also like

0 comments