Saudijski kralj u Kini – dogovorena energetska suradnja

Službeni posjet saudijskog kralja Salmana Pekingu već je rezultirao potpisivanjem ugovora ukupno vrijednih čak 65 milijardi dolara.

Saudijski kralj započeo je posjet Kini u četvrtak u sklopu jednomjesečne azijske turneje, a glavni cilj posjeta je zacementirati veze najvećeg svjetskog proizvođača nafte s drugim gospodarstvom svijeta. Najveća država na Arapskom poluotoku traži načine kako da ojača izvoz nafte u Kinu nakon što je izgubila vodeći udjel na globalnom tržištu od Rusije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Zhang Ming izjavio je da memorandumi razumijevanja i pisma namjere ukupno vrijede 65 milijardi dolara i pokrivaju područja od energetike do istraživanja svemira, prenosi Reuters. U sklopu sporazuma predviđeno je da saudijski Aramco i kineski državni industrijski div Norinco grade kemijska postrojenja i rafinerije u Kini, dok se kompanija Saudi Basic Industries povezala s naftnom kompanijom Sinopec oko gradnje petrokemijskih projekata u Kini i Saudijskoj Arabiji, piše Poslovni dnevnik.

Kralj Salman promovirao je i investicijske prilike u svojoj zemlji, u što spada i prodaja udjela u Aramcu. Podsjetimo, privatizacija pet posto udjela najavljena za 2018. bit će najveći izlazak neke kompanije na burzu u povijesti. Kina se do sada držala postrani u sukobima koji potresaju Arapski poluotok posljednjih godina, od Sirije preko Jemena.

You may also like