Saudijska Arabija zatomila očekivanja o smanjenju proizvodnje – pala cijena nafte

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržišta i na putu su najvećeg tjednog pada u mjesecu, nakon što je saudijski ministar energetike prigušio očekivanja prema kojima bi najveći svjetski proizvođač mogao u sljedećem mjesecu dogovoriti mjere obuzdavanja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 47,05 dolara. Saudijski ministar za energiju Khalid Al-Falih u četvrtak je izjavio kako ne vjeruje da je “na tržištu potrebna neka veća intervencija, osim da se silama ponude i potražnje omogući da za nas obave posao”, te dodao da se tržište već kreće u pravome smjeru.

Članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) planiraju se sastati na marginama Međunarodnog energetskog foruma, koji će od 26. do 28. rujna okupiti skupine proizvođača i potrošača. Izjava saudijskog ministra ohladila je očekivanja da će uslijediti smislene intervencije na tržištu koja je preopskrbljeno u razdoblju duljem od dvije godine.

Cijene sirove nafte u ovom su tjednu do sada izgubile više od 3 posto te se očekuje da će to biti najveći tjedni pad u mjesecu. “U ovome tjednu jasno se na tržištu moglo vidjeti zatezanje konopa između fundamenta i nastavka ‘verbalne intervencije’ iz raznih članica OPEC-a”, komentirao je Ole Hansen iz Saxo Bank. “Sve u svemu, cijene su se na tržištu zadržale relativno blizu 50 dolara, a po mom mišljenju, to je najviše što OPEC može tražiti u ovome trenutku”, dodao je.

Iran je u petak izvijestio da će surađivati s drugim proizvođačima kako bi se uravnotežilo naftno tržište, ali dodao kako očekuje da i drugi poštuju njegova prava. Mnogi promatrači, međutim, smatraju da će Teheran ustrajati u nastojanju da vrati svoj tržišni udio povećanjem proizvodnje, nakon ukidanja sankcija u siječnju. “Ne očekujemo da će na OPEC-ovom sastanku u rujnu biti dogovoreno zamrzavanje razine proizvodnje, niti da će to znatnije utjecati na naftna tržišta, jer ključne članice OPEC-a najviše zabrinjava njihov tržišni udio”, rekao je Oystein Berentsen iz singapurskog Strong Petroleuma.

S obzirom na trenutnu preveliku ponudu koja pod pritiskom drži cijene nafte, Berentsen je komentirao da zalihe nafte u svijetu “padaju presporo da bi se održala cijena barela iznad 50 dolara”. Odvojeno je OPEC danas na svojoj stranici izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 45,28 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.