Saudijska Arabija sve važniji igrač na europskom tržištu nafte

Europske rafinerije u rasponu od globalnih divova Shella i Totala do skromnijih poljskih energetskih kompanija sve manje prerađuju rusku naftu, a sve više onu iz Saudijske Arabije, u sklopu saudijske strategije očuvanja globalnog tržišnog udjela. Rusija je godinama osvajala azijska tržišta, preotimajući ih nekadašnjem glavnom dobavljaču nafte Saudijskoj Arabiji, a sada Rijad uzvraća udarac, prodirući agresivnim popustima na europska tržišta na kojima je donedavno pozicija glavnog dobavljača pripadala Moskvi.

To nema veze sa zapadnim sankcijama Rusiji zbog upletenosti u sukobe u Ukrajini, budući da se one odnose samo na opremu za energetsku industriju, a ne i na samu naftu i plin. U pitanju je borba za kupce u kontekstu povećanja proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji unatoč niskim cijenama nafte na svjetskim tržištima.

Situaciju će vjerojatno dodatno zakomplicirati dijalog Moskve i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o problemu prekomjerne opskrbe, budući da su šanse za koordinirano smanjenje proizvodnje iz dana u dan sve manje i manje. Izvori u trgovačkim krugovima kazali su za Reuters da su naftni divovi poput Exxona, Shella, Totala i Enija proteklih mjeseci manje kupovali rusku a više saudijsku sirovu naftu za svoje rafinerije u zapadnoj Europi i na Mediteranu. “Kupujem sve manje ruske nafte za svoje rafinerije u Europi jednostavno zato što je saudijska nafta atraktivnija. Uopće me ne čudi takav trend, budući da je saudijska nafta jednostavno jeftinija”, tumači izvor u jednoj velikoj tvrtki za trgovinu naftom, koji je želio ostati anoniman.

Rijad je dosad tradicionalno bio fokusiran na azijska i na tržište SAD-a, pa je Moskva igrala ulogu velikog dobavljača za Europu, posebno za zemlje na istoku Starog kontinenta, nekadašnje članice sovjetskog bloka. U utorak je najmoćniji ruski naftni direktor, Rosneftov Igor Sečin ustvrdio da je Saudijska Arabija počela opskrbljivati Poljsku naftom po “dampinškim” cijenama. U srijedu je ruski ministar energetike Aleksander Novak nazvao saudijski ulazak na istočnoeuropska tržišta “najžešćom konkurencijom”.

Izvori u tvrtkama za trgovinu naftom kažu da je u rujnu najmanje jedna pošiljka stigla u poljsku luku Gdanjsk a još dvije mogle bi doći u listopadu i biti prerađene u rafinerijama PKN Orlena i Lotosa. Dva izvora kazala su da Saudijska Arabija želi skladištiti sirovu naftu u Gdanjsku radi brže opskrbe kupaca u istočnoj Europi. Za one u zapadnoj Europi istu ulogu već godinama obavljaju luke u Nizozemskoj i Belgiji.

Jedan je trgovac kazao da bi se pošiljke iz Gdanjska mogle isporučivati u Njemačku i konkurirati ruskoj nafti koja stiže naftovodom Družba. Litva također želi više opskrbljivača i njezin je ministar energetike Rokas Masiulis u srijedu za Reuters kazao da s američkim dobavljačem ukapljenog prirodnog plina Cheniere Energyjem pregovaraju o mogućem uvozu u sklopu nastojanja da smanje ovisnost o ruskom Gazpromu.

Bitka bi mogla probuditi sumnju u Moskvi da ih Rijad želi kazniti za potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu zračnim napadima na pobunjeničke skupine. Odvojena bitka Moskve i Rijada za udjele u azijskim tržištima započela je pak davno prije izbijanja oružanih sukoba u Siriji.

U proteklom je desetljeću Rusija u Aziju preusmjerila čak trećinu svog izvoza nafte gradnjom divovskih cjevovoda prema Kini i njezinom dijelu obale Pacifičkog oceana. “Neki misle da se – budući da je se istiskuje sa zapada – Rusija okrenula istoku. No, Rusija već dugo nastoji učvrstiti svoj udio u azijskom tržištu”, tvrdi Seth Kleinman iz Citigroupa. Po njegovim se riječima konkurencija na azijskim tržištima proteklih mjeseci toliko zaoštrila da je Saudijska Arabija bila prisiljena smanjiti opskrbu s obzirom na povećane isporuke iz Rusije, Kuvajta i Angole.

U međuvremenu su niske cijene nafte oživjele potražnju u Europi nakon niza ‘mršavih’ godina. “Prvi puta u puno godina europsko tržište izgleda zanimljivije od onih u Aziji. Stoga bliskoistočni proizvođači nastoje iskoristiti tu priliku”, tumači za Reuters visoko rangirani neimenovani izvor u iračkim naftnim krugovima. Idućih mjeseci konkurencija će se vjerojatno dodatno zaoštriti budući da bi se u slučaju ukidanja zapadnih sankcija Terehanu na tržište trebao vratiti i Iran, koji je do 2012. dobavljao između pet i 10 posto europske nafte. “Saudijci žele osigurati tržišni udio prije povratka Irana”, zaključuje izvor u jednoj velikoj naftnoj kompaniji. (Croenergo.eu)

You may also like