Saudijska Arabija pokušava osvojiti istočnoeuropsko naftno tržište

Ulazak Saudijske Arabije na naftna tržišta u istočnoj Europi predstavlja najžešću konkurenciju, kazao je u srijedu ruski ministar energetike Aleksander Novak, čija zemlja tradicionalno dominira tržištima u toj regiji. “Svaka zemlja ima pravo prodavati gdjegod smatra da je potrebno. Svjedočimo konkurenciji, i to onoj najžešćoj”, kazao je ministar Novak novinarima.

Saudijska Arabija počela je opskrbljivati naftom Poljsku, objavila je u utorak najveća ruska naftna kompanija Rosneft. Time je još jedna bliskoistočna zemlja-proizvođač prodrla na tržište koje je dosada uglavnom opskrbljivala Rusija.

Izvoznici nafte bore se za udio u svjetskom tržištu, pri čemu oni s dubljim džepom, poput Saudijske Arabije, koriste niske cijene kako bi prodrli na nova tržišta, često nauštrb Rusije, koja spada među vodeće proizvođače sirove nafte u svijetu. “Vidimo da Saudijska Arabija provodi svoju strategiju sudjelovanja u konkurenciji na tržištu nafte”, zaključio je ruski ministar energetike.

Dodao je i da će izaslanici ruskog ministarstva energetike otputovati u Beč na “tehnički sastanak” s dužnosnicima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), planiran za 21. listopada.

You may also like